След месеци на конфликти и сблъсъци с българските власти, правителството

...
След месеци на конфликти и сблъсъци с българските власти, правителството
Коментари Харесай

В Северна Македония с неочаквана новина за България! (Правителството взе съдбоносно решение)

След месеци на спорове и конфликти с българските управляващи, държавното управление в Северна Македония разкри непредвидени детайлности за промени в конституцията. Премиерът на страната Димитър Ковачевски разгласи, че се приготвя промяна, която да признае българският етнос като част от македонската общественост.

" Ние не предаваме ползите на нашите жители. Получили сме гаранции от най-високо равнище в Европа, че ще бъде прието името ни, езика ни, културата и нашата еднаквост като македонци. Това, че признаваме съществуването на български етнос в Северна Македония не е изменничество. Време е да се интегрираме в Европа и вършим нужното за това ", добави Ковачевски.

Той призна, че е водил тежки диалози с ВМРО-ДПМНЕ за признание на други етноси, с изключение на македонския в конституцията, само че най-сетне е съумял да се наложи. " Ние не побългаряваме Македония. Няма да изневерим на своята еднаквост в никакъв случай ", добави още той.
В последните две години връзките сред София и Скопие са извънредно напрегнати. Местните медии и крайни националистки обединения, упрекваха страната ни, че стопира влизането на Северна Македония в Европейски Съюз, а настрана от това, че се вършат опити за асимилация и побългаряване на народа и страната. Това докара до редица конфликти и посягане върху български културни центрове в Северна Македония.

По всичко наподобява, че Ковачевски е избрал пътя на дипломацията, а не на споровете. И най-сетне признава правата на жители, които се смятат за българи в рамките на страната. Права, които ще им бъдат обезпечени от измененията в конституцията…
 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР