След месеци активен пътникопоток между България и Великобритания и десетки

...
След месеци активен пътникопоток между България и Великобритания и десетки
Коментари Харесай

Д-р Петър Марков от Оксфорд: След два месеца България ще е обхваната от два пъти по-заразен вирус

След месеци деен пътникопоток сред България и Англия и десетки хиляди българи жиевещи в Кралството, за мен няма подозрение че новият вид към този момент е в България. Отдавна. Новият вариант на COVID-19 е два пъти по-заразен и ще са нужни по-строги ограничения, предизвести епидемиологът от Оксфорд доктор Петър Марков.
" След към 2 месеца в България обстановката с пандемията ще стане още веднъж тежка. Въпросът е какво прави държавното управление и какво вършат здравните управляващи, с цел да се приготвят за този миг, когато страната ще е обхваната от близо два пъти по-заразен вирус от този, с който си имахме работа през 2020. " Математически модели, основаващи се на изходните честоти на новия вид на COVID-19, равнището му на инфекциозност и изобщо данните за повишаването му във Англия чертаят проекции, че би лишило към 2 месеца новият вид да е доминантен в епидемията на множеството европейски страни. ", това заяви в профила си във Facebook епидемиологът доктор Петър Марков от Оксфорд. Марков е прочут с точните си прогнози за развиването на пандемията.

Той се аргументира с настоящата обстановка във Англия. " Англия оня ден би личния си връх по брой умряли от Ковид-19, подложен по време на първата вълна на епидемията там през април. Дневният брой инфектирани от своя страна е 2 пъти по-висок от ноемврийския пик и цели 10 пъти по-висок от априлския. Въпреки че страната от седмици е в строги ограничаващи ограничения, този път растежът на случаите не се повлиява по никакъв начин елементарно. На 4 януари министър-председателят Борис Джонсън разгласи нови още по-стриктни ограничения, в това число апел към хората да не напущат домовете си с изключение на при сериозна нужда.

Вече няма подозрение, че новият вид на SARS-CoV-2, чиито първи проби бяха открити през септемрви във Англия, е по-заразен (по приблизителните към този момент оценки, с към 50% до 70%), в сравнение с вирусните разновидности, циркулирали преди този момент. Изследвания демонстрират, че за разлика от инфекциите с „ елементарните “ вирусни разновидности, които са спаднали, повлияни от ограниченията по време на локдауна в Англия през ноември, новият вид в същия интервал е нараствал като безспорна периодичност макар рестриктивните мерки. Съответно през последните два месеца извънредно добре развитата система за геномно наблюдаване на инфекциите в Обединеното кралство записва бързо повишаване на каузи от заразяванията с новия вид за сметка на другите разновидности. Т.е. за това време този вид е отстранил останалите конкурентни вируси и в югоизточна Англия и Лондон той все още е преобладаващата вариация - в Лондон изолиран от над 80% от всички случаи. Тази по-висока инфекциозност на новият вирусен вид наподобява се дължи на доста по-високите концентрации на вирус в респираторните тайни. Лабораторни проучвания са устновили от 10 до 100 пъти по високи наличия в носната лигавица на пациенти, инфектирани с новия вид на вируса, спрямо такива инфектирани с " класическия " САРС-КоВ-2. Всички данни, взети дружно, все по-убедително приказват за това, че по-високата инфекциозност на новия вид е съдействала в забележителна степен за доста високите равнища на инфектирани и рекордната смъртност във Англия в последните седмици. ", обобщава доктор Петър Марков.

Картината е много тревожна, тъй като " в това време новият вид ежедневно бива изолиран в възходящ брой нови и нови страни по света. В множеството страни в Западна Европа е налице локално предаване на новия вид. В Ирландия към този момент 1/4 от новите вирусни изолати са с новия вид. Дания, която също интензивно следи генетичните промени във вирусната популация при тях, рапортува че процентът на инфектирани с B.1.1.7, както се назовава новият вид, през последния месец всяка седмица се е удвоявал по отношение на предходната ".

Петър Марков разказва какво значи на процедура по-високата инфекциозност на вируса. " Какво значи в практическо отношение вирусен вид, който е 50 до 70% по-заразен? Това значи, че в случай че до момента сме успявали да спрем растежа на случаите в страната с избрана стриктност на ограниченията, с новия вид, с цел да реализираме същия резултат, ще са ни нужни с 50 до 70% по строги ограничения. Т.е. в случай че до момента несъмнено равнище на ограничавания е било задоволително, при новия вид същото равнище към този момент няма да прави работа, обстановката ще продължава да се утежнява макар рестриктивните мерки и ще са нужни по-неудобни и по-пречещи ограничения. Казано нагледно, може да ни се наложи да бягаме доста бързо, с цел да съумяваме да се задържим на същото място. "

Какво следва за България?

" След месеци деен пътникопоток сред България и Англия и десетки хиляди българи, живеещи в кралството, за мен няма подозрение, че новият вид към този момент е в България. Отдавна. Фактът, че ни няма на картата на разпространяване на новия вариант е просто отражение на изчезналото у нас генетично следене на разновидностите. Въпросът е какво прави държавното управление и какво вършат здравните управляващи, с цел да се приготвят за този миг след към 2 месеца, когато България ще е обхваната от един близо два пъти по-заразен вирус от този, с който си имахме работа през 2020. Следи ли се генетичната комбинация на циркулиращите в България вируси сега, чрез разчитане на геномните низове най-малко на извадка от изолираните вируси? Събрала ли е експертите си да създадат спретнат, еластичен и ефикасен проект за справяне с това, което следва? Държавите, в това число и Англия в този момент трескаво търсят способи да усилят броя на ваксинните дози на свое разположение, даже с цената на необикновени подходи като съкращаване на дозите или закъснение на втората доза за по-ранно по-широко покритие на повече хора с ваксина в по думите на Борис Джонсън „ надбягването с новия вид “., споделя доктор Марков.

Актуалната обстановка не е окуражаваща. " И с досегашната по-малко заразна форма на вируса се оправяме трудно, неорганизирано и със забавяне. Изглежда, че броят на ваксинните дози, с които страната ни разполага и ще разполага през идващите месеци, не би обезпечил покритие на важен % от популацията. Знаем ли, когато този доста по-заразен вид е на всички места у нас след 2 месеца, по какъв начин ще се оправим с контрола на епидемията? Нека няма подозрение – в случай че желаеме да се защитим и този път да сме съответни, идването на този нов вид би трябвало да се третира като нова, друга зараза, тъй като тя ще е такава. За наш шанс, за този вирус към този момент знаем доста и също по този начин, за разлика от британците имаме два месеца предупреждение. Би било незаконно, в случай че го прахосаме. ", заключава епидемиологът.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР