След месец изтича едногодишният срок, който Върховният Касационен Съд даде

...
След месец изтича едногодишният срок, който Върховният Касационен Съд даде
Коментари Харесай

Месец преди изтичането на срокът от ВКС: Проблемът с мръсния въздух в Пловдив остава

След месец изтича едногодишният период, който Върховният Касационен Съд даде на управляващите в Пловдив, с цел да обезпечат възможни равнища на замърсяването на въздуха в града. Въпреки че през март пловдивската екоинспекция санкции кмета Здравко Димитров поради неработеща стратегия за предварителна защита, ограниченията към момента се бавят.

Граждани алармираха, че има от ден на ден дни с наднормени равнища на фини прахови частици в Пловдив.

Дори елементарно използваните ограничения за понижаване на замърсяването на въздуха не са подхванати, споделят от организацията, която в продължение на 10 години води правосъдното дело, по което община Пловдив беше наказана.

„ Много притеснителен е планът за нов общ организационен проект, който вместо да се заложи една вероятност за зелен отзивчив към хората град, се залага от ден на ден Пловдив да замязя на едно бетонно страшилище. ", споделя адв.Михаил Екимджиев, Асоциация за европейска интеграция и права на индивида.

От районната ревизия по околна среда регистрират понижаване на дните с високи стойности на замърсяване, само че чакат повече интензивност от общинските управляващи.

" Общината е санкционирана за неизпълнението на три ограничения, чиито период изтече 2021-ва година - това са ограниченията, свързани със зони с ниски излъчвания, които ще лимитират навлизането на коли в централната част, ограничение на придвижването при неподходящи условия и основаване на фонд, който да събира средства и с тези средства да се подкрепя осъществяването на ограниченията на общината. ", сподели Ангелина Ангелова от РИОСВ-Пловдив.

Местната власт разгласи, че изготвя механизъм, който да дефинира по какъв начин да се работи при разнообразни стойности на замърсяване на въздуха. Най-трудно ще е обособяването на градски зони с ниски излъчвания, където няма да бъдат допускани коли без актуален екологичен стандарт.

„ Това ще бъде доста тежко решение. От всичките направени прегледи за началото на 2022 година към 40% не отговаряха на на екологичния клас от колите, тези коли няма да могат да влизат. Разполагането на камери, сензори и така нататък ще снима и ще постанова санкции. ", изясни Анести Тимчев, зам.-кмет на Пловдив.

Обмисля се и възбрана за прилагане на печки на въглища и дърва в цели квартали. Високите цени на тока, обаче, отхвърлят искащите да заменят това отопление с безвъзмездни климатици, признаха от общината. Медици оповестиха, че България е на второ място в света по смъртност в резултат замърсяването на въздуха.

" Вдишването на фини прахови частици води до това, че се повишава кръвното, получават се аритмии, получават се инсулти, инфаркти, получават се и респираторни инфекции. Част от казуса, който беше към коронавирус пандемията, тя беше най-тежка в местата, където имаше най-високо замърсяване. " - споделя доктор Александър Симидчиев, пулмолог и народен представител от ПГ на " Демократична България ".

Пловдивски правозащитни организации упорстват да се сложи автоматизирана измервателна станция в идеалния център на града, където огромните булеварди пресичат пешеходните зони. Преди години такава станция беше преместена в периферията на града.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР