След малко над четири години работа Специалната прокуратура на Северна

...
След малко над четири години работа Специалната прокуратура на Северна
Коментари Харесай

Специална прокуратура без прокурори - краят на важна институция в Северна Македония

След малко над четири години работа Специалната прокуратура на Северна Македония остава в историята с няколко обособени дейности. Формално институцията още съществува, само че от през вчерашния ден няма кой да работи в нея.

Прокурорите, работещи в нея, през вчерашния ден се разделиха с мандатите си. Това се случи, до момента в който политиците спореха по какъв начин тъкмо да реформират правосъдната система в очакване на дата за начало на договаряния с Европейски Съюз. Част от диалога на власт и съпротива трябваше да е бъдещият статут на Специалната прокуратура (известна известна с голямо име, само че и с абревиатурата CJO), само че по този начин и не се стигна до консенсус преди приключване на мандата.

Решението на прокурорския съвет в Скопие бе всички прокурори в CJO, откогато структурата се образува преди четири години, да се върнат в институциите, където са работили преди този момент.

Големи очаквания

Попитан дали решението значи, че CJO " не съществува от през днешния ден ", ръководителят на съвета Ацо Колевски отговори уклончиво, с думите, че законът за Специалната прокуратура работи до 2020 година, само че решението за завършек на мандата е в действие незабавно, съобщи уеб сайтът " Нова ТВ ".

Специалната прокуратура бе образувана през 2015 година във вихъра на политическия скандал, поставил завършек на близо десетгодишното ръководство на премиера Никола Груевски, а в идващите две години - оказал помощ да се изтласка партията му ВМРО-ДПМНЕ от властта. Тя имаше малко над две години мандат да повдига обвинявания и още две - с цел да работи по тях, без право да работи по нови случаи. По време на мандата ѝ ѝ се разпореждаха огромни очаквания (в страната и в чужбина), че ще се погрижи някогашни длъжностни лица да дават отговор пред правораздаването. Повече за работата ѝ можете да прочетете тук.

 На тази фотография някогашният министър председател Никола Груевски е на чуване по искане за екстрадиция, отправено от Скопие към Будапеща, август 2019 година Специалната прокуратура повдигна обвиняване на Груевски за корист с въздействие и той бе наказан, само че избяга.
© Associated Press

На тази фотография някогашният министър председател Никола Груевски е на чуване по искане за екстрадиция, отправено от Скопие към Будапеща, август 2019 година Специалната прокуратура повдигна обвиняване на Груевски за корист с въздействие и той бе наказан, само че избяга.

Някои от упованията бяха изпълнени. Същевременно в последните месеци тя попадна под светлината на прожекторите поради огромен скандал, таман до момента в който течаха договарянията сред кабинета на Зоран Заев и ВМРО-ДПМНЕ за бъдещето на прокуратурата в Северна Македония. Ръководителят ѝ Катица Янева бе задържана след ареста на двама предприемачи със противоречива известност и по-късните съмнения за рушвет, взет от предприемача с македонско и българско поданство Йордан (Орце) Камчев.

Повече за абсурда четете тук.

В неделя Янева бе официално освободена от длъжността специфичен прокурор (след гласоподаване в Народното събрание ден по-рано), само че решението на съвета гласеше, че тя няма право да работи и на мястото, от което пристигна в CJO - прокуратурата в Гевгелия.

Всички каузи, по които CJO повдигна обвинявания - имаше общо 20 такива, само че единствено 3 бяха изцяло завършени - са предадени на държавната прокуратура. Ръководителят ѝ, основен прокурор Любомир Йовески, може да разпореди делата и на работилите по тях в CJO.

В очакване на Туск

Създаването на Специалната прокуратура през 2015 година, показано като опит за битка с проведената престъпност и корупцията, бе и част от напъните на Скопие да излезе от тогавашната си изолираност и да се приближи до участие в Европейския съюз и НАТО.

Все още настоящият като ръководител на Европейския съвет Доналд Туск е на посещаване в Скопие през днешния ден и с изключение на с премиера Заев ще се срещне и с президента Стево Пендаровски. Македонски издания пишат, че визитата предхожда предстоящото решение другия месец за дата, на която Северна Македония може да стартира договаряния с Европейски Съюз. Такова решение трябваше да бъде прегледано в Европейския съвет през юни, само че се отсрочи поради различия.

През юни Туск сподели на спечелилия изборите месец по-рано Пендаровски: " Направихте всичко, което се очакваше от вас, само че дано съм откровен - не всички страни членки на Европейски Съюз са готови да се вземе решение... въпросът е не " дали ", а " по кое време " ще стартират. "

Междувременно дипломатическата атака на Скопие продължава. Външният министър Никола Димитров обикаля европейски страни, вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи бе в Брюксел за среща с висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Федерика Могерини, по-късно отива в Берлин и Варшаваа.

" След случая " Рекет " (довел до ареста на Янева - бел. ред.) и казуса с нерешения статут на CJO от страната зависи дали ще даде причини на членките на Европейски Съюз да ѝ дадат дата за договаряния през октомври, " написа македонската редакция на " Свободна Европа ", цитирайки отзиви на наблюдаващи в страната. Според някои от тях обаче не може да се изключи фактори като " Рекет " да повлияят на дадени страни от съюза.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР