След края на февруари ситуацията с COVID-19 ще се нормализира.

...
След края на февруари ситуацията с COVID-19 ще се нормализира.
Коментари Харесай

Кунчев прогнозира бързо нормализиране на ситуацията с COVID-19 в края на февруари

„ След края на февруари обстановката с COVID-19 ще се възстановява ” . Това разгласи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред .

„ При толкоз заразни вируси нещата се развиват бързо. Така е и при някои от изключително болестите варианти на грипа, с които сме се сблъсквали. В рамките на януари и февруари каквото се случи – ще се случи и ще стартираме относително бързо нормализиране още в края на февруари ”, уточни той.

„ Очевидно е, че сега катерим тази вълна, това не е особена изненада. Това, което стартира във Англия и се придвижи в Западна Европа, пристигна и при нас. Изненадата по-скоро е, че не се учим изключително от грешките си и продължаваме да вършим неща, които сме повтаряли и които явно пречат на ефикасната битка ”, сподели основният държавен здравен контрольор.

По думите му на база на досегашния ни опит никой не може на 100% да твърди, че няма да има нов щам на вируса след Омикрон. „ Какво пречи да се получи такава смяна в антигенния състав, че да се срещнем с чисто нов вариант, против който нито имунизациите ще работят, нито бързите проби ще го разпознават ”, разяснява Кунчев.

Но добави: „ Коронавирусът в границите на две години употребява целия си потенциал да ни занимава със себе си. Време е по естествения постепенен път той да свикне с нас и да стане не толкоз патологичен, да се трансформира в една елементарна респираторна зараза, с каквито се срещаме през зимния сезон доста и когато го караш горе долу 3-4 дни на крайник, това няма да прави усещане на никого и няма да постанова строги ограничения. За мен основната дума е имунизация ”.

Кунчев разяснява и прогнозите на математиците за по 40-70 000 инфектирани дневно. „ Вероятно малко са предозирани. Според мен и сега заболеваемостта е задоволително висока. Имаме деен епидемиологичен развой в огромни градове – София, Благоевград, Бургас, Пловдив. Кой знае какви по-различни числа от тези, които в този момент виждаме, няма да забележим ”, сподели той.

И уточни, че съгласно математиците действителната заболеваемост е към 2 и половина до три - три и половина пъти от тази, която публично се записва. „ Така че ние и в този момент ги имаме тези 30-40 000 инфектирани дневно ”, означи доцент Ангел Кунчев.

Запитан дали може да се каже, че в ден с 11 000 инфектирани, действителният им брой е към 30 000, той отговори: „ Да, евентуално е някъде там действителната численост. Сравнявайки и сега в Западна Европа заболеваемостта е към и над 2000 на 100 000. При нас сега в най-засегнатите градове се движи от към 1200 до 14000 на 100 000. Няма изненада, Омикрон протича по този начин – ще засегне доста хора, няма да ги засегне доста тежко, дай Боже, тъй като и в това не сме изцяло сигурни. Засега при нас най-малко се удостоверява това, че е по-лек, тъй като даже на фона на тези доста случаи заетостта на интензивните кревати е на задоволително равнище, което няма да затрудни здравната система ”.

Той разяснява и новия проект на страната за справяне с пандемията и това дали незаетите интензивни кревати би трябвало фактически да са водещ фактор при преодоляването на обстановката.

„ Нямаше да съм склонен, в случай че това беше единственият фактор. Тежестта обаче е разпределена по този начин, че да имат еднообразно значение и заетостта на леглата и то освен интензивните, само че и заболеваемостта. Това дава много ясна визия. Следя и заболеваемостта по области и като виждам въз основата на този многофакторен критерии – нещата съвсем съответстват ”, уточни Кунчев.

И изясни, че желанието да се даде акцентиране на тежките форми се дължи значително на характерността на Омикрон. „ И на това, че предстоящото по-леко протичане ще докара до доста бройки, само че в случай че то не води до чак такава огромна потребност от хоспитализация и смъртност, няма да е подобен проблем за здравната система ”, сподели той.

„ Още преди месец споделих, че тази вълна няма да удари толкоз неприятно здравната система, колкото стопанската система. Обикновено приказваме за учебни заведения, само че представете си едно голямо произвеждане, в което отсъстват до 35%, то на процедура се срутва. Това по-скоро е казусът. Иначе с тези темпове ще се оправим ”, безапелационен бе основният държавен здравен контрольор.

„ Когато Омикрон е толкоз инфектиран, когато съумява 30-40% да заобикаля част от нашия имунитет, без значение дали след превозване или имунизация, само бустерната доза дава задоволителна гаранция че 3-4 месеца си защитен, ние не можем да предотвратим епидемията. Единственото, което се стремим да създадем, е да я избутаме във времето, тъй че да имаме подготвеност да реагираме – да имаме кревати, медикаменти, О2, ваксини, както и леко да притъпим високия връх и той да бъде допустим ”, съобщи още той.

Ангел Кунчев разяснява и заканите на водача на „ Възраждане ”, в случай че не отпаднат ограниченията да обсадят постройката на Министерския съвет.

„ Никой не би трябвало да се поддава на подобен рекет, тъй като това не води само че нищо. Ако я докараме до такава степен като страна улицата да дефинира какво би трябвало да се прави и какви ограничения би трябвало да се вземат - по-добре да подвигаме ръце и да се предаваме. И в този момент ограниченията не са кой знае какъв брой ефикасни, само че в случай че хора неспециалисти стартират да дават съвет какво да става и надали не да притискат държавното управление – няма да се случи нищо положително ”, безапелационен бе той.

Целия диалог гледайте във видеото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР