След кратко боледуване днес почина един от големите треньори на

...
След кратко боледуване днес почина един от големите треньори на
Коментари Харесай

IN MEMORIAM: Почина легендарен наш треньор

След малко боледуване през днешния ден умря един от огромните треньори на Пловдив и България. Павел Дженел си отиде на 71 години, само че ще остане вечно в сърца на феновете на спорта като единственият наш експерт, водил тим на олимпийски игри. Дженев е роден на 10 август 1951 година във Варна, само че спортната и спортната му кариера са свързани най-вече с града под тепетата. Започва да играе хандбал от 12-годишен в " Локомотив " (Варна), където треньори са Димитър Нушев-Барона и Веселин Калпаков.

През 1969 година идва да учи в ТФС " В. Левски " в Пловдив. Игра за " Академик " (Пд), " Тракия ", " Локомотив " (Пд) и ЦСКА (1971-1973 г.), след което се връща в " Тракия " и остава в тима до края на кариерата си през 1980 година Беше неизменим капитан на " канарчетата ". През 1977 година подвигна купата на България за мъже.

С тима на България дебютират на международното за мъже в група " А " през 1974 година в Германска демократична република. Игра и на шампионата в група " А " през 1978 година в Дания, което е последно присъединяване на България при най-силните в света. Има повече от 150 мача за националния тим, в това число 14 за международно състезание и 4 - в квалификации за олимпийски игри. Завършва НСА.



Треньорската му кариера стартира през 1980 година в " Тракия ". През 1983 години стана старши треньор на младежкия и асистент - на мъжкия народен тим. Притежава магистърска подготовка по хандбал и пета степен на професионален треньор. Залага на труда, постоянството и поредност в работата си.

От 1988 до 1996 година бе на работа в Португалия. Ръководи съставите на ABC (Брага), " Спортинг ", " Беленесеш " (Лисабон), Фаф и " Академика " (Коимбра). Стана първенец на Португалия с ABC през 1991 г.), взе три пъти националната купа (с ABC, " Белененсеш " и " Спортинг " ).

През есента на 1997 година пое женския състав на " Локомотив-Агротел ". С него стана три пъти първенец на България, взе два пъти и националната купа за дами. Между 1997 и 2001 година бе треньор на националния тим на България за дами. За малко управлява и " Пирин " (Блгр). През 2014 година пое състава на " Свиленград-ПУ " П. Хилендарски ". За сезон 2000-2001 година управлява възродения мъжки тим на " Ботев " (Пд). С него завоюва Купа България за 2001 година

През август 2001 година пое националния тим за дами на Ангола и го управлява до 2004 година В това си качество стана единственият български експерт, водил тим на олимпийски игри. Това стана през 2004 година в Атина, където тимът на Ангола зае девето място. Същата година стана и първенец на Африканските игри в Кайро, като повтори достижението си от 2002 година в Мароко. Отборът на Ангола бе на 13-то място на международното за дами през 2001 година Италия и 17-ти две години по-късно в Хърватия.



След 2004 година и до 2008 година бе треньор на клубна групировка от Луанда. Между юли 2008 и януари 2009 година бе общоприет секретар на БФ по хандбал. Работи като учител по физкултура в ПУ " П. Хилендарски “, преподавател в ОУ " В. и К. Тютюнджан " и ОУ " Св. С. Кирил и Методий " в Марково. Със брачната половинка си Веселка имат щерка Марта и наследник Павел-младши, който игра в мъжкия ни народен тим.

Поклон пред паметта му!
Екипът на " Марица " изрича съболезнования на фамилията и околните на Павел Дженев!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР