След кратка рекламна кампания, шестото поколение на Opel Astra дебютира

...
След кратка рекламна кампания, шестото поколение на Opel Astra дебютира
Коментари Харесай

Новата Astra дебютира с променена визия и хибридно задвижванe

След къса рекламна акция, шестото потомство на Opel Astra дебютира с напълно нов дизайн, нови технологии и по-големи размери. Хечбекът е издигнат на платформата EMP2 на Stellantis и споделя много от частите си с неотдавна показаното Peugeot 308.



Макар и механично свързани, двата модела нямат нищо общо във външния си тип. В предната част на новата Astra откриваме по този начин наречената Vizor решетка с към този момент присъщите за Opel светлини с LED технология.



Задницата също се е сдобила с нови светлини, които към този момент са много по-тънки от тези на предходния модел и още веднъж изпъкват с LED технология. Цялостния дизайн резервира относително изчистени линии, като се следят някои по-остри форми, които да внесат доза страст. Към момента се предлага само хечбек вид с четири порти, само че на по-късен стадий ще забележим и комби версия.



Поглеждайки към размерите на новата Astra, можем да забележим, че тя към този момент е дълга 4374мм или с 4мм повече по отношение на предходната, до момента в който междуосието е увеличено с 13мм и към този момент доближава 2675мм. Това сигурно ще се отрази на интериора, като от Opel загатват, че това е най-отчетливо в багажника, който към този момент предлага размер от 422 литра. Освен по-голямо междуосие, хечбекът към този момент е и с 51мм по-широк от преди.



В интериора също не можем да открием особени прилики с предходното потомство. Два екрана, сходни на тези при Mercedes демонстрират всичката нужна информация, а по-голямата част от вариантите се ръководят през тъч екрана на инфотеймънт системата в дясно.



Технологичните промени не свършват до тук, новата Astra може да се похвали още с фарове с Matrix LED технология с по 84 диода на фар, които имат за цел да обезпечават оптимално добра осветеност без да заслепяват отсрещния. Освен това налични варианти са адаптивен круиз надзор с функционалност за прекъсване и потегляне в тапи, хед-ъп екран, както и 360-градусова камера.



От Opel не загатват доста за задвижването, само че знаем, че моделът ще се предлага с бензинови и дизелови мотори с мощ сред 110 конски сили и 225 конски сили, като за първи път ще забележим и plug-in хибридна версия. В взаимозависимост от определения елемент ще има алтернатива за механична трансмисия с 6 предавки или автоматизирана такава с 8.



Поръчките за новия модел започват през есента на тази година, като се чака първите бройки да са при своите притежатели при започване на идната година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР