След като вчера австрийският парламент гласува вот на недоверие на

...
След като вчера австрийският парламент гласува вот на недоверие на
Коментари Харесай

Австрийският президент назначи финансовия министър за временен канцлер

След като през вчерашния ден австрийският парламент гласоподава избор на съмнение на канцлера Себастиан Курц, през днешния ден президентът Александър Ван дер Белен уточни финансовия министър Хартвиг Льогер за краткотраен началник на кабинета, съобщи Би Би Си.

В телевизионно послание Ван дер Белен съобщи, че конституцията задължава даже в временен интервал всички постове в държавното управление да бъдат заети, и изиска някои от министрите да останат на постовете си, до момента в който откри техни заместници. Временният кабинет ще действа до предварителните парламентарни избори, предстоящи през септември.

Льогер (53 г.) е член на консервативната Народна партия на Курц. Той бе назначен за вицеканцлер, откакто предшественикът му – водачът на крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка поради корупционен скандал, в който разисква противозаконна предизборна поддръжка. Разразилата се политическа драма постави завършек на обединението на консерваторите и крайната десница.

Курц е първият канцлер в поствоенна Австрия, който е отхвърлен с избор на съмнение. Когато пое поста през 2017 година, той бе едвам на 31 години – най-младият водач на страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР