След като в продължение на 10 години Фелис Шелберг, по-известен ...

След като в продължение на 10 години Фелис Шелберг, по-известен

Той е новият крал на YouTube и харчи по 8 млн. долара за видео

След като в продължение на 10 години Фелис Шелберг, по-известен с псевдонима си PewDiePie, беше индивидът с най-вече клиенти в YouTube и стана първият човек, достигнал 100 милиона клиенти през 2019 година, в този момент е време платформата за видеосподеляне да посрещне нов крал.

Този месец един различен основател на наличие в YouTube съумя да завоюва 112 млн. почитатели, с което изпревари PewDiePie.

Това е Джими Доналдсън, притежател и водещ създател на YouTube канала MrBeast, който през последните няколко години натрупа сериозна популярност с вирусните си видеа, в които прави странни провокации, както и в тези, в които раздава солидни суми пари на инцидентни хора.

Паралелно с това MrBeast е прочут и със своята сериозна благотворителна активност.

Така да вземем за пример през 2021 година той започва обособен YouTube канал на тематика филантропия, който самичък по себе си има повече от 10 милиона клиенти. Освен това Доналдсън има лицензирана благотворителна организация, която действа като хранителна банка за изхранване на хора в потребност в Съединени американски щати.

Друг от основните му планове е ориентиран в посока опазването на околната среда.

Заедно с сътрудника си Марк Роубър стартират акция, която да събере средства за поддръжка на организацията TeamTrees, чиято цел е да засади 20 милиона дървета в международен мащаб, както и да почисти над 100 хиляди тона пластмаса и отпадък от океаните, реките и плажовете.

В акцията са събрани повече от 24 млн. $, като самият PewDiePie се включва с подаяние от 70 хиляди $.

През декември 2021 година MrBeast завоюва най-голямата премия на YouTube Streamy Awards - създател на годината, за втора поредна година.

На церемонията и MrBeast, и TeamSeas бяха подчертани в специфичен сегмент, с цел да покажат работата им в поддръжка на хората в неравностойно състояние и в поддръжка на околната среда.

Това, което го прави прочут и харесван обаче са клиповете му. В един от тях той прекарва 50 часа заровен в ковчег подземен. В различен предлага по 10 000 $ на всеки, който се престраши да легне във вана, цялостна с живи змии.

Един от несъмнено най-популярните му клипове пък предлага лична версия на конкуренцията от сериала на Netflix - Squid Game, с точни копия на декорите от шоуто. Победителят от играта във видеото си потегли с облага от 456 000 $, а преимуществото е, че никой не умря по време на фотосите.

Джими Доналдсън обаче не разчита единствено на YouTube и влага огромна част от парите си в странични бизнеси, които да усилят портфолиото на компанията му и да диференцира източниците си на приходи.

Така, в допълнение към главния си канал в YouTube, MrBeast ръководи още каналите Beast Reacts, MrBeast Gaming и MrBeast Shorts, всеки от които има по над 15 млн. почитатели. Освен това той е притежател и на компанията за менажиране на гении, най-много основатели на наличие в YouTube, Night Media.

Според Insider Доналдсън генерира обилни доходи от реклама от тези си канали, като до огромна степен той ги употребява, с цел да генерира ново наличие. Самият той споделя, че на месец влага по приблизително сред 7 и 8 млн. $ в продуциране на нови видеа.

MrBeast изяснява в един от клиповете си, че работи с екип от счетоводители, с които преценят до какъв брой пари може да отделя на обособен епизод, като по думите му те постоянно се реагирали остро на проектите му.
 Отркиването на ресторанта за бургери на MrBeast Снимка: Getty ImagesОтркиването на ресторанта за бургери на MrBeast
Извън това през 2020 година Доналдсън стартира бизнес за доставка на храна, наименуван MrBeast Burger, който доставя на повече от 1000 места в Съединени американски щати, Канада и Англия. През септември тази година той отвори и първия си физически ресторант MrBeast Burger в Ню Джърси.

През януари тази година MrBeast дебютира и различен негов бизнес за произвеждане на десертчета и снаксове - Feastables. Според отчет на самата компания, за първите няколко месеца от съществуването си, тя е генерирала към този момент продажби за над 10 милиона $.

Според анализатори, въпреки MrBeast Burger да е доста по-голям бизнес в съпоставяне с Feastables, точно производството на десертчета и други сходни артикули ще се окаже по-печелившия за компанията на Доналдсън след няколко години, като се има поради, че прогнозите за 2022 година са MrBeast Burger да донесе на притежателите си доходи от 100 млн. $.

Цялата тази империя стои обаче върху хубавичко основа от почитатели, която Доналдсън и екипът му са си построили с годините.

Така че даже скоро YouTube да не е нещото, от което печелят най-вече, то клиповете там ще продължат да са гръбнака на тази бизнес империя.

Източник: webcafe.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg