След като стана единствената българска театрална или филмова организация, която

...
След като стана единствената българска театрална или филмова организация, която
Коментари Харесай

След Мария Бакалова "Аскеер" номинира и най-добрите у нас

След като стана единствената българска театрална или кино организация, която в навечерието на премиите " Оскар ", академия " А`Аскеер " обърна взор и към най-хубавите в родното театрално изкуство през миналата епидемиологична година. Наградите ще бъдат връчени на 23 май - в навечерието на празника на българската книжовност и просвета, а нощес бяха оповестени номинациите. Членовете на академията оценяваха 78 представления, 62 от които играни на софийска сцена, в интервала от 1 март 2020 година до 30 април 2021-ва. Това беше сложна година за театрите, само че въпреки всичко у нас те затвориха порти единствено за два къси интервала, за разлика от културните институти в други страни (много от които и до през днешния ден не посрещат публика).

За модерна българска драматургия номинирани са Стефан Цанев (с " Плач на ангел ", Народен театър), младата Елена Телбис (с " Боклук " в " 199 " ), Боян Крачолов ( " Монетата " в Младежкия театър) и Петър Маринков (с " Хиляда метра над морето " във Врачанския драматично-куклен театър).

Независимо дали завоюва този приз, писателят и драматург Стефан Цанев - който това лято ще навърши 85 години - ще бъде почетен с " Аскеер " за повсеместен принос, дружно с режисьора Красимир Спасов и артиста Стефан Мавродиев. 

" Боклук ", който завоюва и няколко номинации " Икар " от Съюза на артистите в България, се състезава също за най-хубаво зрелище, постановка - на Ивайло Христов и водеща женска роля на Анастасия Лютова. Четири са номинациите за " Бившата мис на дребния град " - прочит на Владимир Люцканов по световноизвестния ирландски драматург и режисьор Мартин Макдона. Пиесата от репертоара на Младежкия спектакъл е номинирана за най-хубаво зрелище, костюмография и двукратно за водеща женска роля: на Искра Донова и на Станка Калчева.

Третият кандидат за най-хубав театър на сезон 2020/2021 е " Нова земя " по юбиляря (през 2020-а) Иван Вазов, с реж. Бина Халарампиева и драматургична обработка на Юрий Дачев. Представлението на Народния се състезава още за най-хубава сценограмия и костюми.

С най-вече номинации - шест, обаче е " Завръщане вкъщи " на реж. Явор Гърдев в " Зад канала ". Той е кандидат за постановка, поддържаща мъжка роля на Емил Котев, сценография, костюми, музика и изгряваща звезда. 

Най-добър режисьор ще се избира сред Ивайло Христов, Стоян Радев с две представления -  " Кой се бои от Вирджиния Улф " в " Зад канала " и " Плач на ангел " в Народния, и Явор Гърдев - с изключение на за  " Завръщане вкъщи ", също и с  " Унизените. Беларус " в Плевенския спектакъл.

За водеща мъжка роля се състезават Малин Кръстев в  " Кой се бои от Вирджиния Улф ",  Свежен Младенов - " Лабиринт " (театър " Възраждане " ) и Христо Мутафчиев в  " Плач на ангел ". " Няма да платим! Няма да платим! " на Теди Москов в Театър " София " се добра единствено до категориите за поддържаща мъжка и женска роля и музика на Антони Дончев. В музикалната категория той ще си оспорва " Аскеер " -а с Калин Николов и Теодосий Спасов, а за изгряваща звезда са препоръчани Витория Николова за изявите й в " Нощта на игуаната " и в " Портокалова кожа " (и двете в спектакъл " Възраждане " ), Ния Кръстева за ролите в " Радован Трети " и  " Съблечи се за вечеря " (Младежки театър), и Мак Маринов за ролята му на Джон в " Завръщане вкъщи ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР