След като серия от мощни земетресения удари Турция, експерти дадоха

...
След като серия от мощни земетресения удари Турция, експерти дадоха
Коментари Харесай

След земетресението в Турция: Колко са сигурни сградите, в които живеем

След като серия от мощни трусове удари Турция, специалисти дадоха препоръки за дейности при сходни обстановки и обясниха до каква степен са сигурни постройките, в които живеем.

„ Слава Богу, задоволително надалеч сме от Източно-Анадолския разлом . Почти 1000 километра ни разделят от там, тъй че влияние върху нашите местни сеизмични източници не би трябвало да има и няма да има ”, увери доцент Ирена Александрова , началник на секция " Сеизмология " при НИГГГ-БАН по. 

Тя изясни, че у нас стават постоянно леки трусове, които разтоварват разломната конструкция, само че акцентира, че това не значи, че не може да се случи и трус с по-силен магнитуд.

Инж. Димитър Куманов, който е строителен инженер-конструктор, и е бил доброволец при обследването след пернишкото земетресение, съобщи, че даже при мощно земетресение някои здания имат късмет да оцелеят. В България обаче не бил юридически разбор за сигурността на постройките при вероятно сходно бедствия, посочи специалистът.

„ Никой не може да каже на какъв брой ще устоят. Това, което е по-рисково, се наблюдаваше в региона на Перник , където къщите са строени с локални майстори ”, добави инженерите. По думите му всеобщо при новото строителство има доста пропуски и взаимни отстъпки със сигурността. При панелните здания обаче било заложено доста положително държание при сеизмични въздействия. Проблемът при тях бил, че те са към този момент доста реконструирани спрямо първичния си образ.

Целия диалог гледайте във видеото.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР