След като редица западни медии излязоха с доклади, че британската

...
След като редица западни медии излязоха с доклади, че британската
Коментари Харесай

Как да ограничим данните, които Facebook събира за нас?

След като редица западни медии излязоха с отчети, че английската изследователска компания Cambridge Analytica е събрала персонални данни на над 50 милиона потребителите на Фейсбук без тяхното единодушие , мнозина към този момент не имат вяра, че обществената мрежа съблюдава отговорностите си в това отношение , като огромна част от тях са подготвени даже да изтрият профилите си.

Прочетете още: WhatsApp няма да споделя данните на жители от Европейски Съюз с Фейсбук

Но Фейсбук и екосистемата от приложения към обществената мрежа, в това число Messenger, Instagram и WhatsApp, са значими информационни канали за доста хора, тъй че изтриването на профил може да се окаже нецелесъобразно за някои консуматори. Затова, може би, най-хубавият метод е просто да намалите количеството информация, която предоставяте за себе си в мрежата. Ето по какъв начин.

Надвийте навика си и ограничете потреблението на платформата

Още при регистрацията си в платформата, потребителите дават единодушието си Фейсбук да наблюдава активността им и да събира непрекъснато данни за тях. Но с намаляването на времето, което прекарвате в уеб страницата, и взаимоотношението с изявленията и наличието, което качвате, намалявате и количеството данни, които обществената мрежа събира за вас. И не забравяйте, че Фейсбук събира информация от всяко устройство и приложние, до което сте му дали достъп, в това число през Instagram и WhatsApp, както и, в по-малка степен, от такива на трети страни като Spotify.

Излезте от Фейсбук, преди да сърфирате в мрежата

Интернет страниците, които не са част от мрежата на Фейсбук, употребяват така наречен Фейсбук Pixel - дребна част от JavaScript код, който наблюдава интензивността ви в браузъра и “докладва” на Фейсбук какво търсите, когато не сте в обществената мрежа.

Всяка страница, която има конфигуриран бутон Фейсбук Like да вземем за пример, най-вероятно употребява тази технология, като това умерено може да важи и за страници, които нямат този бутон. Тези обстоятелства значат, че Фейсбук е доста евентуално да знае по-голямата част от историята на сърфирането ви в мрежата.

Можете да предотвратите това следене, като излезете от Фейсбук или употребявате платформата единствено в режимите “incognito” и “private” в браузъра си. След като свършите със сърфирането обаче, не забравяйте да изчистите " бисквитките " си. Ако употребявате Chrome, изберете Chrome от лентата с менюта> Изчистване на данните за сърфирането> Времеви диапазон , като в последната секция зададете заличаване на цялата история, като имате поради, че това ще ви отпише от множеството уеб сайтове, на които сте дали да запомнят входните ви данни.

Прегледайте какви позволения сте дали на Фейсбук и приложенията на трети страни

Разгледайте настройките, които сте дали на профила си във Фейсбук по отношение на приложенията на трети страни, и обмислете възбрана на достъпа до всички приложения, които желаят голямо количество информация (те несъмнено не са малко). Обърнете особено внимание на модула " Apps Others Use " и премахнете всички отметки за информацията, която вашите Facebook-приятели могат да получават за вас и надлежно да предадат на обществената мрежа, когато свързват профилите си с приложения на трети страни.

След това погледнете какъв достъп има Фейсбук до телефона ви. В iOS да вземем за пример отворете Настройки> Фейсбук и задайте “Никога” в секцията за следене на местоположението . След това отидете на самото приложение Фейсбук и влезте в менюто (бутонът се намира долу вдясно за iOS и горе вдясно за Android> Настройки> Общи> деактивирайте опцията за качване на контакти.

А, в случай че би трябвало да сме почтени, още по-добре би било изцяло да изтриете мобилното приложение от телефона си.

Тези ограничения ще ви помогната да намалите известията и да предотвратите опцията Фейсбук да наблюдава местоположението ви. Освен това, по този метод неизбежно ще намалите времето си, прекарано в обществената платформа, защото ще би трябвало да я достъпвате през уеб браузър, което нормално се случва единствено когато в действителност човек има потребност. Това ще ви направи и по целенасочени в потреблението на платформата.

Има няколко метода, посредством които да спрете безцелното висене във Фейсбук.

Ако става дума за настолния ви компютър, използвайте Nanny - уголемение за Chrome, ограничаващо времето, което прекарвате във Фейсбук и другите приложения на компанията , като Instagram да вземем за пример.

То ви разрешава да блокирате достъпа до случайни URL адреси в избрани часове от деня или да ограничите броя минути, които можете да прекарате на даден URL адрес . Също по този начин можете да употребявате функционалността News Feed Eradicator, с цел да не се изкушавате да взаимодействате с изявления , откакто авансово сте решили не го вършиме.

Ако пък ви се постанова наложително да имате конфигурирано мобилно приложение, изключете известията

Режимът “Do Not Disturb” на телефона ви е най-лесният метод да ограничите входящите звуци и трептения. За да активирате функционалността в iOS, влезте в Control Center и изберете стремежи от вас режим (същото важи и за Android).

Направете приложението по-малко привлекателно посредством сив декор на екрана на телефона си

Тази концепция идва от Тристан Харис, специалист по софтуерна нравственос, съгласно който в случай че телефонът ви употребява по-малко цветове, няма да ви притегля толкоз да се занимавате с него. Отстраняването на цветовете може да ограничи тяхното въздействие върху решението ви дали в избран миг да се заровите в устройството си или да вършиме нещо друго.

Начинът да извършите това в iOS е следният: Accessibility > Display Accommodations > Color Filters > изключвате филтрите и избирате Grayscale. В Android това става като влезете в Settings > About phone и активирате Developer Options посредством седемкратно натискане на раздела “Номер на компилация” (Build number). След това се върнете на страницата Settings, и изберете: Developer Options > Simulate color space > Monochromacy (Опции за програмисти> Симулиране на цветово пространство> Монохром).

Ако обществени медии не ви носят нищо, не е нужно да ги употребявате

Да, Фейсбук към този момент има доста информация за вас, само че най-хубавият метод да предотвратите този развой е като напълно спрете връзките си с платформата. Това, несъмнено, не е допустим вид за всеки, само че въпреки всичко е решение. Можете да изтеглите всичките си данни от Фейсбук - в това число изявления, фотоси, видеоклипове, известия, чатове и други - като отворите секцията " Настройки " (Settings), изберете " Общи " (General) и натиснете бутона за евакуиране. Това ще ви даде копие от всичките ви данни във Фейсбук.

Ако желаете се махнете от Фейсбук, само че не сте сигурни дали желаете да изтриете изцяло профила си, просто го деактивирайте. На същата страница, в която са общите настройки, изберете “Управление на профила” (Manage your account) си и по-късно кликнете върху “Деактивиране на профила” (Deactivate your account).

Ако желаете да изтриете за непрекъснато профила си, без алтернатива за възобновяване, можете да го извършите ТУК.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР