След като получи награда от Международния филмов фестивал в Кайро,

...
След като получи награда от Международния филмов фестивал в Кайро,
Коментари Харесай

Тери Гилиъм иронизира политкоректността на Холивуд

След като получи премия от Международния кино фестивал в Кайро, британско-американският режисьор Тери Гилиъм разкритикува днес Доналд Тръмп и политическата уместност в Холивуд, настоявайки за повече дейности против климатичните промени, съобщи AFP.
Гилиъм, който през днешния ден навършва 79 години, основателят на паметни класики като „ Страх и ненавист в Лас Вегас “ похвали специалиста по Русия Фиона Хил, която бе изслушана в границите на процедурата по импийчмънт против Тръмп.
„ Ако някой смъкна Тръмп, това ще бъде Хил “, сподели той в Кайро.
Режисьорът, който бе част от комедийната натрупа „ Монти Пайтън “, получи премия за изцяло творчество на фестивала тази седмица.
По мотив климатичните промени Гилиъм настоя, че Парижкото съглашение от 2016 година надалеч не е задоволително.
„ Продължаваме да харчим милиарди, с цел да се опитваме да стигнем до Марс, а до тогава нашата планета ще замязя на Марс “, акцентира той.
В същото време Гилиъм осмя опитите филмите да бъдат по-социално включващи, в частност във връзка с пол и раса:
„ В Холивуд има огромен напън – в случай че ще имаш транссексуален темперамент, би трябвало да имаш транссексуален артист – това е неуместно. Все едно да имаш сериен палач във кино лентата, който фактически да е умъртвил доста хора. Това е нелогично “.
Той разяснява и случая със Зоуи Салдана, която бе разкритикувана за ролята си на именитата певица Нина Симон, заявявайки, че е била „ опозорена “, че потъмнила кожата си за ролята.
„ Ако ще играя италианец, ще потъмня кожата си, ще се опитам да наподобявам средиземноморски “, акцентира Гилиъм.
Режисьорът описа, че придвижването #Metoo не е трансформирало метода, по който взема решения за кастинга си.
Миналата година той провокира стихия от мнения с изявлението си, че амбициозни актриси непринудено са „ платили цената “ да вършат секс с низвергнатия продуцент Харви Уайнстийн, който през днешния ден дефинира като „ безусловно страшилище “. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР