След като подобно на умел алпинист най-сетне достигнахме подножието на

...
След като подобно на умел алпинист най-сетне достигнахме подножието на
Коментари Харесай

8 нови музея, които отварят през 2022 г.

След като сходно на ловък планинар най-накрая достигнахме подножието на 2022г., в този момент е време да отправим оптимистичен взор към това, което ни следва в културно отношение по света.

От изданието „ Travel+Leisure” ни оказват помощ да сверим часовника си с най-вълнуващите нови музеи по целия свят, които ще отворят порти за гости през тази година. А тематиките са разнородни - от средновековно изкуство до NFT и издигнати от роботи футуристични сфери и подводни скулптурни градини. Новата година има какво да предложи на всеки, който е по-авантюристично надъхан.

Музей на бъдещето, Дубай

Дори по разбиранията на Дубай за величественост (а знаем какви се те) новият Музей на бъдещето дава обещание да бъде нетрадиционен. Сградата е цялостна със символика: кръглата й форма съставлява човечеството и знанието, до момента в който празнотата символизира незнайното бъдеще.

Фасадата на постройката, замислена от локалното архитектурно студио Killa Design, е покрита с поетични изречения, написани от владетеля на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум. Вътре всеки етаж ще бъде хазаин на интерактивни изложения за изменението на климата, галактическите пътувания, уелнес, нематериалност и екология.

ReefLine, Маями Бийч

Макар да това да не музей в класическия смисъл на думата, новият ReefLine на Маями сигурно ще притегли както феновете на изкуството, по този начин и тези на гмуркането. Той съставлява е дълъг 11 км подводен скулптурен парк, издигнат от известното архитектурно студио OMA.

Той ще бъде на към 270 метра от бреговата линия на Маями Бийч. Структурата ще прилича неестествен риф, където ще бъдат показани арт съоръжения измежду корали и застрашени морски жители. Очаква се да бъде открит през лятото на 2022 година

Музей на Бродуей, Ню Йорк

Това лято първият музей, напълно отдаден на Бродуей, ще отвори порти в сърцето на Theatre District в Ню Йорк на 145 West 45th Street. Музеят ще предложи „ интерактивно преживяване с фокус върху значими моменти от историята на Бродуей “.

Видео прожекции и съоръжения, проектирани от модерни художници, ще опишат историята на театралната промишленост на Ню Йорк и ще подчертаят изменящите играта мюзикъли на Бродуей.

NFT Museum, Сиатъл, Вашингтон

Когато през март 2021 година NFT от цифровия художник Beeple се продаде за забележителната сума от 69 милиона $, това сложи името му измежду тези на Клод Моне и Марк Ротко във връзка с цената на изкуството му.

През същата година общо 24.9 милиарда $ са платени за NFT или незаменими токени – число, което отразява големия интерес към цифровото и блокчейн изкуството. Така че не е изненада, че първият музей за NFT ще отвори порти през януари 2022 година в един от най-големите софтуерни центрове в страната - Сиатъл. И да, това ще бъде същински физически музей, а не основан в метавселената.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР