След като обяви, че в магазини са открити българска риба

...
След като обяви, че в магазини са открити българска риба
Коментари Харесай

Първи симптоми на смъртоносната болест от заразените с листерия месо, риба, сирена

След като разгласи, че в магазини са открити българска риба и български суджук, инфектирани с листерия, Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) посочи, че става дума за близо 60 кг пушена скумрия на шайби и 50 кг суджук.

Инспекторите съумели да изтеглят от комерсиалната мрежа 15 кг от скумрията, а останалите 45 са продадени.
Но какво съставлява тази болест и какви са признаците й?

Листериозата е инфекциозно заболяване, което се провокира от микроб, наименуван листерия. За естествен “резервоар” на инфекцията служат гризачи, а по този начин също и някои домашни животни.
Доц. доктор Атанас Мангъров: Десетина българи годишно се заразяват с листериоза
Основните способи за заразяване са два: - хранителен - т.е. микробите попадат в организма на индивида с храна, която е замърсена; - вътреутробен - вродена листериоза. В развиването на инфекцията огромна роля играе положението на имунната система на индивида. Важно е да се означи, че измежду другите форми на листериоза особено място се отделя на листериозата при бременните.

Изследването на огромна група дами - майки с деца с вродена листериоза, демонстрира, първо, че у множеството от тях по време на бременността не е имало типично проявление на листериозната зараза, и второ, че не всяко носителство на бактерията води до вътреутробна зараза на плода.
Страшна болест: Хора мрат в Германия и Холандия поради всеобщо използван артикул ВИДЕО

При заразяване на плода по време на бременност по принцип се развива изострен хориоамнионит, водещ до мъртво раждане или до прибързано раждане, инфекциозно увреждане на доста органи и системи на плода. При заразяване на новороденото по време на самото раждане признаците на вродената листериоза се демонстрират 1-2 седмици след раждането.
Болестта нерядко протича извънредно тежко. Листериозата може да се придружи с бронхопневмония, нарастване на черния дроб, жълтеница и други съществени болести и признаци. Затова е извънредно значима ранната диагностика на това извънредно подло заболяване. В какви случаи бъдещата майка би трябвало да бъде нащрек?

При постоянно повтарящи се ангини, инфектиране на яйчниците, шийката на матката, при съществуването в предишното на повтарящи се аборти или мъртви раждания.

Ако дамата е бременна, към изброените показания можем да прибавим и патологично течение по време на бременността. При остри форми на листериоза се назначават антибиотици от тетрациклиновата група в течение на целия интервал на следродилна тресчица и още 5-7 дни, пеницилин, еритромицин.

Най-ефикасно е съчетанието на ампицилин с гентамицин или пеницилин с тобрамицин. При тежки форми на листериоза етиотропната терапия продължава до 14-21 дни с естествена температура. При листериоза при бременни не се назначава тетрациклин, предлага се терапия с пеницилин.
Страшен мор в Испания: Хора мрат като мухи поради свинско

Прогнозата е неподходяща при деца до 1 година и при възрастни след 60 години, а по този начин също и при хора с тежки съпътстващи болести (рак, СПИН и др.). При бременните листериозата може да докара до тежки увреждания на плода. Храните, които нормално са инфектирани с листерия, са непастьоризираните млечни артикули, меките сирена, месото.
Обикновено тази бактерия умира при температурата на пастьоризация. При замразени храни тя също е неактивна, само че при размразяването съществува още веднъж заплаха от заразяване. В доста редки случаи е допустимо да се придвижи непосредствено от добитъка. Добре е да се знае, че бактерията вирее от +4 до -8 градуса.

Съвети на нашите експерти:

- Избягвайте потреблението на меки сирена от вида на фета, бри, камамбер, синьо сирене. Твърдите сирена, полумеки сирена като моцарела,
пастьоризирани сирена, топено сирене и крема сирене могат да бъдат употребявани без проблем

- Не консумирайте пресни пастети от месо. Консервираните и тези, които могат да устоят дълго, могат да се одобряват.

- Избягвайте пушени риби - сьомга, бяла риба, пъстърва, тресчица, звук и скумрия, и морски деликатеси от ледник, в случай че те не са приготвени на огън. Риба в консерва като звук и сьомга, или такава, която е особено модифицирана за устойчивост, може да се употребява.

- Не се предлага потреблението на сурово, непастьоризирано прясно мляко както и храна, приготвена с непастьоризирано мляко

- Желателно е да се обработват добре на огън сурови пилешки, телешки, свински меса

- Когато готвите, отделяйте суровото месо - пилешко, риба, от зеленчуците и сготвените към този момент ястия.

- Измивайте доста добре суровите зеленчуци преди консумация.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР