След като няколко поредни месеца търговците на дрехи и обувки

...
След като няколко поредни месеца търговците на дрехи и обувки
Коментари Харесай

Всички цени скачат, само хранителните стоки са без промяна

След като няколко следващи месеца търговците на облекла и обувки сваляха цените им, с цел да привлекат клиенти в магазините, през октомври обстановката внезапно се промени.
Обувките през октомври са поскъпнали с над 10% по отношение на предходния месец, а цените на облеклата са нарастнали със 7.2%, оповестиха от Национален статистически институт. Въпреки това облеклата и обувките към момента са по-евтини по отношение на предходната година по това време.
През октомври инфлацията е 0.6%, като това се дължи главно на повишаването на облеклата и обувките, както и на културните и развлекателни мероприятия с 6%, излиза наяве от данните на Национален статистически институт.
За година инфлацията е единствено 0.8%, което е рекордно ниско равнище за последните 46 месеца, т.е. от началото на 2017 година насам. За това способства поевтиняването на горивата за колите (със 17.5% за година), на парното (с 16.2% за година) и на газа за бита (с 18.8%).
Свитото ползване пък не дава опция за повишаване на цените. През октомври цените на храните като цяло са останали съвсем без смяна, а по отношение на същия месец на предходната година повишаването им е с 3.8%. Това е най-малкото покачване на цените на храните за последните близо две години.
Прави усещане, че през октомври внезапно е поскъпнало олиото – със 7.7%. Цените на зеленчуците пък са нарастнали с 2.7%, демонстрират данните на Национален статистически институт.
По-сериозно повишаване по отношение на предходния месец е регистрирано при доматите - с 10.2%, краставиците - с 6%, чушките - със 7%, и зрелия лук - с 3.9%. През октомври са нарастнали и цените на сиренето - с 1.3%, гроздето - с 3.8%, зрелия фасул - с 1.6%, лещата - с 1.7%, газираните питиета - с 1.1%.
За година хлябът и зърнените храни са поскъпнали с 2.9%, месото и месните артикули – с 4.2%, а млякото, сиренето и кашкавала – с 3.9%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР