След като здравният министър Кирил Ананиев непрекъснато се изненадва от

...
След като здравният министър Кирил Ананиев непрекъснато се изненадва от
Коментари Харесай

Право в очите: Щом Ананиев се изненадва от недоволството в здравеопазването, не познава здравната сисмема!

След като здравният министър Кирил Ананиев непрестанно се изненадва от недоволството, което се поражда в опазването на здравето, значи той не познава здравната система. Коментарът е на ръководителя на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров, който е на мнение, че, в случай че Ананиев продължи да се „ изненадва “ и отсега нататък, би трябвало да се потърси решение в човек, който няма да е толкоз сюрпризиран от протичащото се. Пред Дарик Кацаров уточни като образец реакциите на министъра при митингите на джипита, чиновници на здравни инспекции, хора с увреждания, болнични шефове и пациентски организации.

„ По мотив митинга през вчерашния ден и той сподели, че е сюрпризиран от това, че има митинг и от поставените претенции, аз си припомням преди няколко месеца, когато имаше митинг на пациенти поради наложения мораториум върху въвеждането на новаторските медикаменти. Министър Ананиев отново беше сюрпризиран от митинга и от ветото, наложено от президента. Един месец по-късно министър Ананиев беше сюрпризиран от изказването на професор Камен Плочев по отношение на задълженията на Здравната каса към Европейските здравни осигурителни фондове. При инспекцията, осъществена малко по-късно, се оказа, че експертът по инфекциозни заболявания Камен Плочев е по-добре осведомен какъв брой дължи бюджетът на НЗОК, в сравнение с експертът по финанси и бюджети Кирил Ананиев. Малко по-късно министърът беше сюрпризиран, че една негова разпоредба за здравната експертиза провокира многохиляден митинг пред Министерски съвет на хора с увреждания и той беше заставен да отдръпна тази разпоредба “, разяснява доктор Кацаров.

„ И в този момент, в случай че съберем цялата тази поредност, което става в границите на няколко месеца, какъв извод можем да създадем от това нещо? 100 дни минаха от дълго време. Освен това министър Ананиев не е нов за тази сфера. Той отговаряше за бюджета на здравната каса, аз го помня, тъй като сме седели на една маса 99-та година, когато се вкарваше здравното обезпечаване. Тогава той отново отговаряше за бюджета на НЗОК, като специалист, началник и заместник-министър във Финансовото министерство. Тоест той не би трябвало да е сюрпризиран “, добави той.

Ако непрестанно се изненадва от това, което се случва, това значи две неща – че той не познава тази система, уточни още Кацаров.

„ А в случай че не познаваш една система, по какъв начин тогава я управляваш? Дали няма да стигнем до извода, че назначението на експерт по бюджет и финанси в този миг може би не е най-хубавото решение за Здравното министерство. Този въпрос непроменяемо изниква на дневен ред и в случай че продължава да бъде сюрпризиран, би трябвало да се потърси решение в човек, който няма да е толкоз сюрпризиран, тъй като положителното ръководство е не да следваш митинга и да се чудиш за какво стачкуват, а положителното ръководство е да предвидиш нещата и да ги решиш “, уточни още ръководителят на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР