След като инвестираха в усилията на САЩ за стабилизиране на

...
След като инвестираха в усилията на САЩ за стабилизиране на
Коментари Харесай

Politico: Европа стреснато наблюдава напредъка на талибаните в Афганистан

След като вложиха в напъните на Съединени американски щати за стабилизиране на Афганистан в продължение на две десетилетия, като разположиха хиляди бойци и изпратиха милиарди евро помощ, европейските представители бяха изумени от това какъв брой бързо ислямистката формация победи държавните сили в цялата страна.

„ Страхувахме се, че след 20 седмици стрелките на времето ще се върнат 20 години обратно, само че за жалост, за това бяха задоволителни единствено 20 дни “, разяснява пред POLITICO италианският военачалник Клаудио Грациано, ръководител на военния комитет на Европейския съюз.

Нарастващите страхове на европейците са от вероятността за корав ислямистки режим, който още веднъж ще ръководи Афганистан, опцията за нова вълна мигранти и съществени опасения за сигурността на афганистанците, които са работили за Европейски Съюз или европейските държавни управления. Длъжностните лица също следят от близко ролята, която геополитическите противници Турция и Китай играят в рецесията.

Европейските чиновници признават, че имат доста малко лостове за въздействие върху хода на събитията в Афганистан. И няма признаци за предпочитание измежду европейските водачи за нова военна интервенция след решението на американския президент Джо Байдън да изтегли американските сили - ход, който накара европейците да последват образеца му.

Европейски Съюз е показан от специфичния делегат Томас Никласон на договаряния в Катар, които имат за цел да доведат до трайно политическо споразумяване на обстановката. На хартия блокът има известно въздействие там, посредством финансовата си помощ и способността си да даде интернационално самопризнание на всеки, който управлява страната.

В четвъртък вечерта висшият представител на Европейски Съюз по външна политика Жозеп Борел се опита да изиграе последния си коз в изказване, призоваващо талибаните „ неотложно “ да възобновят договарянията и да зачитат правата на индивида. Той предизвести, че „ в случай че властта бъде взета със мощ и Ислямският емират още веднъж възобновен, талибаните ще се сблъскат с непризнаване, изолираност, липса на интернационална поддръжка “.

Но талибаните нямат никакъв тласък да вземат участие в тези диалози или да се подчинят на волята на външните сили, когато реализират подобен трагичен прогрес на място и в този момент управляват по-голямата част от страната.

Докато признават своето изтощение, европейските чиновници означават, че даже доста по-могъщите Съединени американски щати наподобява също имат малко въздействие върху напредващите талибани.

Европейските старания

Лъвският дял от пари и войски за интервенциите на НАТО в Афганистан идва от Съединени американски щати, които изгубиха повече от 2000 бойци там. Но Европейски Съюз и неговите страни членки също изляха обилни запаси в страната.

От 2002 година Европейски Съюз е дал над 4 милиарда евро помощи за развиване на Афганистан, което прави страната най-големият бенефициент на помощта на Европейски Съюз за развиване в света.

Много европейски страни също способстваха с войски за другите ръководени от Съединени американски щати военни задачи в Афганистан. Германия да вземем за пример е изпратила общо над 150 000 бойци в страната през последните 20 години. 59 немски бойци изгубиха живота си в Афганистан и интервенциите на Бундесвера там костват към Евро 12.5 милиарда.

Сега европейците следят по какъв начин огромна част от напъните им в Афганистан изчезват крепко пушек. И един от най-належащите въпроси е ориста на афганистанския личен състав, който е работил за тях и може да се сблъска с възмездие от страна на талибаните.

Според дипломати, Службата за външна активност на Европейски Съюз, дипломатическият орган на блока, е идентифицирала над 100 локални чиновници, които работят за Европейски Съюз под друга форма в Афганистан, с общо 456 фамилии, чиято прехрана зависи от тях. Говорител на службата отхвърли да разяснява тези цифри, като се базира на „ съображения за сигурност “.

Дипломатите споделят, че Стефано Санино, генералният секретар на Службата за външна активност, е изпратил писмо до страните членки на Европейски Съюз при започване на август, с молба за помощ за презаселване на тези локални чиновници, защото самият Европейски Съюз не може да даде визи.

Група страни, в това число Франция и Холандия, към този момент са дали отговор, че са подготвени да оказват помощ, съгласно един посланик. В писмото службата също прокарва концепцията за предложение на неплатен отпуск или пакет за финансово обезщетение на тези локални чиновници, които желаят да създадат свои лични договорености в прилежащите страни.

Страхове от миграция

Един от най-големите страхове на европейските чиновници е, че спорът и вероятностите за талибанско държавно управление могат да провокират нова вълна от всеобща миграция, като огромен брой афганистанци потърсят леговище и сигурност в Европа.

От началото на годината близо 400 000 афганистанци са били вътрешно разселени в страната - към 244 000 единствено от май, съгласно оценки, представени от организацията на Организация на обединените нации за бежанците, ВКБООН. А афганистанците бяха народност No1 измежду нередовните пристигания в Европейски Съюз през 2019 и 2020 година

Нилс Анен, министър във външното министерство на Германия, съобщи, че би било „ наивно да се има вяра, че походът на талибаните и насилието в зоната на войната няма да имат последствия за миграционната политика “.

„ Ще усетим последствията от това и в Германия, даже и това да не се случи през идващите седмици “, уточни Анен.

Подчертавайки тези опасения, министрите от шест страни от Европейски Съюз - Германия, Австрия, Белгия, Холандия, Гърция и Дания - приканиха тази седмица за продължение на депортациите от Европа за афганистанците, чиито молби за леговище са отхвърлени.

Писмото им беше наказано от други политици и бранители на правата като недодялан опит да алармират на афганистанците, че не би трябвало да търсят леговище в Европа.

Нестабилността в Афганистан провокира и геополитически опасения в Европа. Неотдавнашна фотография от среща сред китайския външен министър Ван Йи и висшия водач на талибаните мула Абдул Гани Барадар провокира безпокойствие измежду някои дипломати, че Пекин може да получи в допълнение въздействие в стратегическия район, в случай че централното държавно управление в Кабул, подкрепено от Съединени американски щати, падне.

Други чиновници обаче омаловажават тези страхове, заявявайки, че Китай желае непоклатимост и няма интерес да разреши на Афганистан да съставлява нова ислямистка терористична опасност.

Европейските чиновници също следят деликатно ролята на Турция. Анкара предложи да изпрати войски на летището в Кабул след изтеглянето на войските на НАТО и организира в продължение на седмици договаряния със Съединени американски щати по този въпрос. Турция обаче желае да бъдат изпълнени избрани условия за разполагане, в това число зелена светлина от талибаните, която към момента не е дадена, споделиха чиновници.

Официално Европейски Съюз се изрече позитивно за този вид. Но някои дипломати се притесняват, че след усилване на ролята си в Сирия и Либия, Турция може да употребява наличието си в Афганистан, с цел да усили въздействието си върху миграционните потоци към Европа.

………….

Анализът е на Якопо Баригаци, „ Politico “.

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР