След като големи международни институции като МВФ, Световната банка и

...
След като големи международни институции като МВФ, Световната банка и
Коментари Харесай

Българските фирми да внимават при сделки с Турция, Русия и Румъния

След като огромни интернационалните институции като МВФ, Световната банка и Европейската комисия към този момент предвидиха закъснение на българския напредък през 2020 година, това през днешния ден направи и международният водач в застраховането на търговски заеми - Euler Hermеs. Според компанията през 2019 година действителният напредък на брутния вътрешен артикул (БВП) на страната ще доближи 3.5%, само че през идната година ще падне до 2.5%, написа Abcnews.bg.

``
реклама

След разбор на резултатите от първото полугодие интернационалните специалисти усъвършенстваха прогнозата си за 2019 година с 0.5 пункта, само че остават с известни запаси. “Ръстът на Брутният вътрешен продукт за интервала е 4.2%, само че в случай че се прегледат двете поредни тримесечия, се вижда спад на темповете – от 4.5% на 3.8% и това е наклонност, която доста евентуално ще продължи, предвижда Манфред Щамер, основен анализатор „ Икономически изследвания и оценка на риска “ на Euler Hermes.

Реалният мотор на стопанската система в този интервал е вътрешното ползване, което беше моментно подтиквано с растеж на заплатите и понижаване на безработицата. „ Но в това време износът ще отслабва с намаляването на търсенето в Еврозоната и на световно равнище, което ще има своето отражение “, добави Щамер.

Макар че на пръв взор данните за второто тримесечие посочват забележителен принос на чистия експорт към развиването на стопанската система, съгласно специалистите това е единствено моментна фотография, която в действителност демонстрира, че вносът понижава доста по-бързо от експорта. Те обръщат внимание и на повишаването на остатъка по настоящата сметка, което за август се прави оценка на 7% от Брутният вътрешен продукт при 5.4% за 2018 година Негативна наклонност, върху която се концентрира анализът, е осезателното закъснение на темпа на растеж на индустриалното произвеждане – от 3.5% в първото тримесечие на -0.1% за второто и предстоящи -1.7% за интервала юли-август.

Анализаторите на Euler Hermes актуализират и прогнозата си за несъстоятелностите в България за 2019 година Според наличните данни, които компанията генерира по своя методика, от януари до август 2019 година те са се нараснали с 10% по отношение на същия интервал на предходната година. Според специалистите това ще е и растежът на годишна база за 2019 година, а в следствие и за 2020 година

„ Според формалната категоризация на Euler Hermes с прогноза за 10% растеж за 2019 година България официално попада в „ алената “ група на страните с най-съществено нарастване на банкрутите. Там са също Словакия, Китай, Чили, Дания и Турция. За следващ път обаче обръщаме внимание на характерната обстановка у нас – в България има голям брой административни затруднения и тежка процедура за оповестяването на неплатежоспособност. Затова би трябвало да имаме поради, че този растеж не е водещ знак за увеличение на бизнес риска и по наши упования ще засегне обичайно за България дребни и междинни предприятия, а не знаково огромни организации. ”, изяснява Камелия Попова, шеф на Euler Hermes за България. Тя прецизира, че надалеч по-голям знак са флуктуациите в междуфирмената задлъжнялост.

Въпреки че растежът на несъстоятелностите не е знаков, съгласно специалистите обаче има други тревожни трендове за бизнеса у нас. Според последните разбори на световно равнище стопанската система забавя темповете си и се чака това да продължи и през идната година. Международната търговия също „ замръзва “ с повишение на напрежението сред Съединени американски щати и Китай. Всичко това няма по какъв начин да не се отрази и на бизнеса в България със закъснение на растежа на стопанската система и у нас и повишение на рисковите фактори.

„ Предупреждението, което насочваме през последната година за нараснало внимание при покупко-продажби със прилежащите Турция и Румъния, остава годно. Също по този начин бихме предложили нерешителност при покупко-продажби с Русия, тъй като прогнозата за закъснение на растежа на стопанската система там е изключително годна “, обобщава Попова.

При обичайните експортни сътрудници на България – страните от Европейски Съюз, също се чака закъснение. „ Обръщаме внимание и на натрупването на съществено количество стокови наличия при западноевропейските компании, което може да има непосредствено отражение върху комерсиалните връзки с българските сътрудници, проваляне на покупко-продажби и компликация при разплащанията “, прибавя Попова.

По отношение на промишленостите от Euler Hermes плануват най-сериозно напрежение в Европа в секторите Търговия на дребно, Метали, Строителство и Автомобилостроене.

„ Това има отношение към българската стопанска система и произвеждане, по тази причина е добре да следим с нараснало внимание. Бихме добавили и още два бранша, които ще следим от близко – „ Транспорт “ поради идните промени в нормативната уредба и така наречен пакет „ Мобилност “ и „ Туризъм “ поради банкрута на „ Томас Кук “, изяснява Камелия Попова. Тя напомня, че точно поради това застраховането на комерсиалния кредитен риск е изключително свястно за компаниите, които имат връзки с сътрудници в тези страни или оперират в тези браншове.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР