След като Федералният понижи целевия си основен лихвен процент до

...
След като Федералният понижи целевия си основен лихвен процент до
Коментари Харесай

Лихвите спаднаха до най-ниската си стойност от 5 хиляди години

След като Федералният намали целевия си главен лихвен % до диапазона от 0 до 0,25% по-рано през месеца, а останалите водещи централни банки по света през последната половин година също започнаха дейностите за понижаването им, те доближиха историческо дъно. Всъщност наличните данни демонстрират, че те са на най-ниската си стойност от 5 хиляди години.

Графика: Равнище на лихвата от 3000 прочие н.е. до през днешния ден
 Снимка 473270
Източник: Bank of England, " A History of Interest Rates "

Чрез дейностите на централните банки беше усъвършенстван върхът от 2015 година, когато те лихвата още веднъж беше извънредно ниска и отново говорихме за хилядолетно достижение. По всичко наподобява, че настоящето статукво ще се резервира най-малко в средносрочен проект, тъй като поради пандемията от ковид е евентуално финансовите институции да намаляват лихвата, макар че тя ще нарасне при комерсиалните банки.

Всъщност исторически във време на рецесията лихвите нормално са нараствали и това е разумно, тъй като те отразяват по-високата рискова награда за вложителите. Данните ясно демонстрират възходящите динамичности по време на Американската война за самостоятелност от 1776 година и по време на Наполеоновите войни от началото на XIX в.
 Питър Шиф: Идва ли взривяването на потребителския дълг?
Питър Шиф: Идва ли взривяването на потребителския дълг?

Ако стопанската система в действителност беше мощна, кредитирането нямаше да покорява нови върхове, споделя специалистът

През Първата международна война лихвите се повишават още веднъж, само че даже и тогава не доближават 10%, преди да се срутен по време на Голямата меланхолия, отново значително поради дейностите на централните банки (Федералният запас да вземем за пример е учреден през 1913 година, а Bank of England е още по-стара). Разбираемо, през Втората международна война те още веднъж са нагоре, този път макар напъните на централните банки, които пробват изкуствено да намалят ставките.

Според някои, актуалната обстановка се отразява позитивно на младежите. Теорията е, че с ниски лихвени проценти за тях е по-лесно да основат дом. Оказва се обаче, че изключително в развитите стопански системи те задлъжняват доста надалеч преди да стигнат до основаването на семейство.

Всъщност точно с помощта на студентските заеми да вземем за пример, те се оказват в капан, което отсрочва взимането на сходни решения. Докато сред 1930 и 1980 година мъжете са се женили сред 22 и 23-годишна възраст, а дамите - към 20-тата си година, към 2018 година тези данни към този момент са нарастнали до надлежно 29,8 и 27,8 години, съгласно националната статистика.
 Колко американци са застрашени от необслужване на кредитните си карти
Колко американци са застрашени от необслужване на кредитните си карти

Положителна наклонност в изискванията на пандемия от ковид обаче е растежът на спестяванията

Същевременно точно представителите на поколението милениъл са най-задлъжнели, в това число и по кредитните си карти. В композиция с обстоятелството, че операциите на главните лихвени проценти основава непрекъснато повтарящи се цикли на взривове и рецесии, подрива спестяванията на популацията и срутва доходността по капиталовите активи, те в никой случай не са нещо удобно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР