След като Европейската комисия призова за свободно движение на работници

...
След като Европейската комисия призова за свободно движение на работници
Коментари Харесай

Външно препоръчва сезонните работници да не пътуват

След като Европейската комисия прикани за свободно придвижване на служащи от сериозно значение, доста българи са подготвени да заминат в чужбина като сезонни служащи в селското стопанство макар пандемията от ковид. Очаква се те вземат участие още веднъж в прибирането на реколтата в редица европейски страни като Германия, Англия, Испания, Гърция и Италия.
 
Председателят на федерацията на самостоятелните синдикати от земеделието Светла Василева сподели, че българските служащи са желани. " Затова, тъй като са извънредно виновни. Съвестно си извършват трудовите отговорности. "  

Тя обаче акцентира, че заминаването на всеки е въпрос на персоналния му избор.

" Нашите сезонни служащи чакат и желаят да излязат, с цел да могат да получат по-висок приход, естествено. Това всеки самичък дефинира. Това е персонална отговорност ", разяснява Светла Василева.

Иван Димов - консултант на министъра на външните работи Екатерина Захариева, разяснява, че в последните дни на телефоните в министерството се вижда, че се обаждат много български жители, които питат точно по какъв начин могат да заминат на работа  в друга европейска страна.

" Сега стартира тъкмо сезонът на селскостопанските служащи. Този интерес ние го отчитаме, че е подбуден от това, че хората желаят да си обезпечат някакви приходи. Не можем въпреки това да спрем никого да пътува. Но нашите жители би трябвало да знаят, че когато подхващат такива пътувания в чужбина, първо подлагат на риск както себе си, по този начин и околните си и близките ".

Димов подчертава, че няма възбрана за пътешестване, само че: " Във всичките ни обществени изяви и също по този начин в диалозите с българските жители, които ни търсят по телефона, ние им предлагаме да не подхващат никакви пътувания. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР