След като Еко Новини разкри за скандалното решение на бившия

...
След като Еко Новини разкри за скандалното решение на бившия
Коментари Харесай

ОВОС-ът на Струма изтича през май 2023

След като Еко Новини разкри за скандалното решение на някогашния министър на околната среда и водите Борислав Сандов, с което блокира построяването на Автомагистрала Струма, през днешния ден разобличаваме още една от лъжите на кръгът, окупирал Министерство на околната среда и водите през последните 7 месеца.

През последните два дни гореспоменатите лица се оправдават, че в действителност с решението на Сандов, те избавят Автомагистрала Струма. Техният мотив е, че ОВОС(оценка за влияние на околната среда) изтича през октомври и нямало време за създаване на правата.

В доближените до еколозите медии се появиха голям брой публикации, в които се твърди, че Автомагистрала Струма през Кресна няма по какъв начин да бъде приключена поради приключването на оценката.

Това изказване е безспорна неистина.

ОВОС-а на Автомагистрала Струма през Кресна е одобрен на 19.10.2017г. и е с годност от 5 години.

До тук добре.

Обаче решението е обжалвано пред съда. От хора от кръга на Сандов и Белев.

Крайната инстанция, Върховен административен съд, излиза с решение номер 6834 на 23.05.2018г., с което отхвърля жалбите. Тогава стартира да тече и 5-годишния период за годност на Оценка на въздействието върху околната среда.

От Еко Новини се допитахме до адвокати, а отговорът на всички бе еднопосочен – валидността стартира да важи от датата на окончателното решение на Върховен административен съд.

Тоест Оценката за влияние на околната среда на лот 3.2 от Автомагистрала Струма, а точно частта през Кресненското дефиле, Е ВАЛИДНА ДО 23.05.2023г.





Това е следващата операция на Борислав Сандов, Тома Белев и Зеленото придвижване. Тяхната цел е да популяризират тази погрешна информация по медиите, за планът да се забави още и новият министър на околна среда да не анулира решението на Сандов.

Автомагистрала Струма е извънредно значим инфраструктурен план, част от паневропейската транспортна мрежа и интернационален кулоар. Затова автомагистралата е финансирана от Европейската комисия. Магистралата трябваше да бъде подготвена през 2004г. за Летните олимпийски игри в Атина.

Поради непрекъснати тъжби и непрекъснати жалвания на зелени организации към Бернската спогодба и Европейска комисия,тя към момента не е довършена.

Тя е и най-смъртоносната права от интернационален кулоар в целия Европейски Съюз.

Еколозите, напълно намерено, от години лобират за построяването на тунел. От години се носят и слуховете, че причина за това е връзка със швейцарска компания, която има интерес да строи 15-километровия, струващ 2 милиарда евро, тунел. Това евентуално е главната мотивация зелените от отишлата си власт да крият истината за ОВОС-а на Автомагистрала Струма, а точно, че изтича не след 2 месеца, а след 9.

При стегната работа и предпочитание на държавните институции има опция Автомагистрала Струма да стартира да се построява в околните няколко месеца. Вече са преминати процедурите - има настоящ Оценка на въздействието върху околната среда, определено трасе и реализатори. Така България няма да връща 1.6 милиарда лева на Брюксел за неизпълнението на автомагистралата, която трябваше да е подготвена през 2004г. – преди 18 години, или 3 години преди България да влезе в Европейския съюз.

Другите изказвания на Сандов в отбрана на решението му - че Европейската комисия е срещу строителството на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле, са безусловно погрешни.

След съвещания с специалисти, Еко Новини разбра, че от Брюксел са поискали България да приложи одобрената от Европейска комисия методика за установяване на характерните природозащитни цели за предпазените зони от Натура 2000, с оглед гарантиране опазването на растителните и скотски типове по време на строителството и употребата на пътя.

Тази методология е одобрена от Европейска комисия с публични писма преди повече от година. Целият развой е извършен и финансиран от Комисията.

Но бившето зелено управление на Министерство на околната среда и водите крие съзнателно тази информация. Те са пробвали да основат своя методология, която да пасва на задачите им за прекъсване на Автомагистрала Струма.

Възложили са на представители на Неправителствени организации, един от които консултант на Сандов в министерството, да изготвят нови цели и методология. Това обаче освен не е признато от Европейска комисия, само че Министерство на околната среда и водите получава много остра рецензия по тематиката.

В тази връзка е и писмото от 27 юли на Европейска комисия, което цитира Сандов.

В него се споделя: спазете методологията, която сме приели, работете по нея за установяване на характерните цели за опазването на местообитанията и типовете в Кресненското дефиле и ние ще финансираме довършването на Автомагистрала Струма.

Ако не построите автомагистралата до 2027 година, връщайте 1.6 милиарда за построеното до момента.

В сегашния миг е извънредно значимо новият министър на околната среда и водите обществено да удостовери обстоятелството, че Оценка на въздействието върху околната среда на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле е в действие до 23 май 2023г. Да анулира противозаконните решения на Сандов. Да утвърди задачите на предпазените зони по одобрената от Европейска комисия методиката. Да даде опция на АПИ да довършат процедурите и в околните месеци да стартира построяването на Автомагистрала Струма по одобреното трасе./ekonovini.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР