След като британският министър-председател Борис Джонсън обяви, че подава оставка,

...
След като британският министър-председател Борис Джонсън обяви, че подава оставка,
Коментари Харесай

Как ще бъде определен нов премиер на Великобритания след оттеглянето на Джонсън?

След като английският министър-председател Борис Джонсън разгласи, че подава оставка, стартира търсенето на нов министър председател, съобщи Ройтерс.

Процесът за установяване на правоприемник на Джонсън е следният:

- Кандидатите би трябвало да бъдат номинирани от други двама депутати на консерваторите.

- Депутатите от Консервативната партия организират поредност от гласувания за отсяване на претендентите. Всеки път от парламентаристите се желае да гласоподават скрито за подкрепяния от тях претендент, а събралият минимум гласове, отпада.

- Процедурата се повтаря, до момента в който останат двама претенденти. Досега гласуванията са се провеждали във вторник и четвъртък.

- За окончателните двама претенденти по-широката членска маса на Консервативната партия гласоподава по пощата, а спечелилият става нов партиен водач.

- Лидерът на партията с болшинство в Камарата на общините е в действителност министър председател. Не е належащо той или тя да привиква предварителни избори, само че има пълномощие да го направи.
КОЛКО ВРЕМЕ МОЖЕ ДА ОТНЕМЕ ПРОЦЕСЪТ?
Продължителността на лидерската конкуренция може да бъде друга според от броя на претендентите. Тереза Мей стана водач по-малко от три седмици след оставката на Дейвид Камерън през 2016 година, а всички други претенденти отпаднаха в средата на конкуренцията.

Джонсън се изправи против някогашния здравен министър Джереми Хънт на гласуването измежду партийните членове, с цел да размени Мей през 2019 година Джонсън зае поста два месеца откакто Мей разгласи желанието си да напусне.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР