След като беше силно критикувана от популярни технологични блогъри и

...
След като беше силно критикувана от популярни технологични блогъри и
Коментари Харесай

ASUS промени решението си да отнеме гаранцията за използване на бета-версиите на BIOS и профилите EXPO на платките Socket AM5

След като беше мощно подложена на критика от известни софтуерни блогъри и медии във връзка с метода на компанията ASUS към гаранционната поддръжка на потребителите, както и неуспеха да се поправят проблемите с изгарянето на Ryzen 7000, ASUS пусна изказване, в което отговори на доста въпроси.

Спомнете си, че по-рано ASUS заплаши да отстрани гаранцията на платка, в случай че се употребява бета-версия на фърмуер или настройки на паметта, които не са по дифолт (дори Expo профилите не бяха разрешени). Също по този начин, беше обявено, че някои консуматори към този момент са имали отводи от гаранция. В настоящото изказване, ASUS показва, че гаранцията за AM5 дъната въпреки всичко ще важи за платките с бета-версии на BIOS, предопределени да поправят проблемите с напрежението на Ryzen 7000. В допълнение, гаранцията ще продължи да покрива случаите с приложени профили на паметта, като AMD EXPO, Intel XMP и DOCP.

В изказването се показва също, че всички скорошни актуализации на BIOS са в сходство с рекомендациите за напрежение на AMD, когато става дума за процесорите Ryzen 7000. По-рано беше обявено, че даже с новите BIOS, платките не престават да завишават напрежението на SoC, което е над разрешеното от AMD – 1,3 V.

Същевременно, с цел да се пробва да избави лицето си, откакто няколко известни уеб страницата и YouTube-канали приказваха за нискокачествените артикули на компанията, ASUS даде обещание някои спомагателни гаранции по отношение на своите артикули. След това, компанията уточни телефонни номера и връзки към техническа поддръжка в Съединени американски щати, Обединеното кралство, Австралия и Европейски Съюз за тези, които имат проблеми.

Вероятно, някой от управлението на ASUS е обърнал внимание на евентуалната репутационна щета, породена на марката през последните няколко дни, след което е издадено изказване и са обещани някои спомагателни гаранционни отговорности в името на дълготрайните продажби. Въпреки това, хубаво е да се види, че компанията работи интензивно, с цел да не загуби своите клиенти. Само времето обаче ще покаже какъв брой правилни са обещанията на ASUS.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР