След като 2019-а беше много успешна година откъм награди и

...
След като 2019-а беше много успешна година откъм награди и
Коментари Харесай

Кокошка-та на SPAM studios продължава своя полет по международни фестивали на Балканите


След като 2019-а беше доста сполучлива година откъм награди и турнета за " Кокошка " - няколко участия на интернационалните фестивали и четири оценки (две за постановка и една за най-хубаво зрелище от Prishtina Internationаl Theater Festival), наградата за най-хубав режисьор от Международния фестивал " Лица без маски " в Македония, както и номинация " Аскеер 2019 " за водеща женска роля на Василена Винченцо, в този момент спектакълът още веднъж влиза в интернационалните фестивални селекции, празнувайки своя втори рожден ден, научи ДУМА от Мина Такова, екип медии и реклама.

Първото зрелище на " SPAM studios " е показано на ITF SkupiFest в Скопие на 21 септември. Фестивалът се слави с добра селекция, през годините в програмата му гостуват българските спектакли на Диана Добрева и Народния спектакъл, а на миналогодишното издание - Маргарита Мачева с Благоевградския трагичен спектакъл. Този път, с изключение на спектакъла на " SPAM ", в Скопие ще играят Иван Юруков и другари с авторския му театър по текстове и песни на Димитър Воев.

Ден по-късно " Кокошка " гостува на ITF Othello в Гостивар (22 септември), като спектакълът ще се играе под намерено небе. Това се постанова заради решението на уредниците, които по този метод вземат ограничения срещу разпространяването на КОВИД-19.

В " Кокошка " вземат участие младите надарени артисти Василена Винченцо и Васил Дуев, прочут на феновете и като режисьор. Драматургията - съветска класика, е комбинация от текстове на А. П. Чехов и Николай Коляда. Жанрът е трагикомедия, а иронизирането на " културната " родна реалност е в основата на спектакъла - " Хората на изкуството са изкуствени! ", през сълзи декларира В. Винченцо в ролята на Нина Заречная. Използвани са модерни техники и похвати при слагането. " Кокошка " продължава да се играе в зала " Underground " в ТР " Сфумато ".

Спектакълът е първият огромен план, с който арт сдружението за самостоятелен спектакъл " SPAM Studios " сложи началото на своята креативна активност. Премиерата беше през септември 2018 година, като за нея особено от Русия пристигна и драматургът на " Кокошка " - огромният съветски актьор Николай Коляда. Това бе първа негова среща с българската аудитория, осъществена по покана на основателите на " SPAM " Ана Батева и Стефан Здравески.

Eкипът на " SPAM Studios " продължава своя път, като в края на юни тъкмо след края на изолацията се състоя премиерата на моноспектакъла " Мечтата на Наташа " (актрисата Поли Костова е в основната роля), основан след взаимната работа на " SPAM " с Габровския трагичен спектакъл. Представлението се играе там. Режисьорка е Ана Батева.

В последните месеци сдружението интензивно развива и своя нов ютюб канал, в който създаделите качват любопитни видеа от работния развой и интензивностите в театъра, театрални влогове, турнета, пътувания и изявленията са единствено част от бъдещето съдържение.

Следващият огромен план на " SPAM ", който следва, е театър с присъединяване на Карла Рахал. Отново това ще бъде взаимна работа с Габровския спектакъл.

" SPAM Studios " е без значение арт съдружие, основано през 2018 година То развива активността си в региона на театралните изкуства, а непокътнатият белег са иронията и хуморът. Мисията на " SPAM Studios " е основаването и организирането на представления, концерти, изложения, както и срещи и уъркшопи с забавни актьори. Инициаторка и основна основателка на " SPAM Studios " е Ана Батева. Тя е родена в Македония, само че интензивно работи като театрална режисьорка в България, сега е част от екипа на държавна такса " Рачо Стоянов " в Габрово.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР