След изтичането на крайния срок за подаване на заявления, първият

...
След изтичането на крайния срок за подаване на заявления, първият
Коментари Харесай

Избори 2022: МвНР предлага 740 секции за чужбина, в 290 ще с...

След приключването на крайния период за подаване на заявки, първият стадий по подготовка на изборния ден в чужбина съвсем завърши. Предстои вторият стадий, които е по-сложен.

Това заяви непрекъснатият секретар на Министерството на външните работи Иван Кондов на брифинг по отношение на организацията на изборния развой.

Кондов изясни, че в случай че ЦИК одобри техните оферти ще има 740 секции, само че в случай че това не се случи може да доближат до 760 секции в чужбина. “Предстои вторият стадий, той е по-сложен - назначение на участници в комисии и изпращане на машини ”, съобщи той.

Кондов сподели, че към момента нямаме позволение от Германия, Канада, Италия и Австрия.

“Ние официално имаме схващане за осъществяване на изборите, ще получим по-късно отговор от тези страни, нямаме терзания ”, акцентира той.

Кондов съобщи, че според от изборната интензивност ще се види какъв брой души ще бъдат разказани като гласуващи.

“525 машини ще бъдат изпратени в чужбина, в 290 секции ще се гласоподава с машини - в по-голямата част ще се гласоподава с две машини ”, заяви Кондов. Той сподели, че това ще са два пъти повече машини в чужбина. Кондов подсети, че след отпадането на закона за изключително състояние хората с изтекли документи няма да могат да гласоподават в чужбина.

Над 50 000 заявки за гласоподаване отвън страната за изборите на 2 октомври

Калин Анастасов, заместник-председател на работна група „ Избори “ сподели, че изборите на 2 октомври демонстрират, че Министерство на външните работи ще реализира избори в 62 страни на всички континенти, подадените заявки са малко над 50 000.

Анастасов сподели, че броят на секциите от изборите през 2017 година до момента е повишен.

“Преди решението на ЦИК чакаме във Англия - 120 секции, Германия - 77, Турция - 165, а Европа - 415 и Америка - 70. Той добави, че над 4000 членове на секционни изборни комисии следва да бъдат назначени.

Анастасов изясни, че към този миг не са осведомени кой ще обслужва машините зад граница и чакат информация от ЦИК. Той съобщи, че чешкото държавно управление не е разрешило разкриване на секции там и в Чехия гласуването ще се прави в консулството ни там. “Над 700 хиляди бюлетини и изборни бумаги ще бъдат изпратени в чужбина ”, заяви Анастасов. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР