След изтичането на банковия мораториум 54% от представителите на бизнеса

...
След изтичането на банковия мораториум 54% от представителите на бизнеса
Коментари Харесай

БСК: Голяма част от фирмите очакват удължаване срока на действие на мерките

След приключването на банковия мораториум 54% от представителите на бизнеса чакат да имат усложнения при погасяването на банковите си отговорности.

Това демонстрира изследване на Българската стопанска камара, извършено онлайн в интервала 13-15 април измежду членовете на организацията в цялата страна. Най-голям % от участниците (28,6%) е от бранш „ Хотелиерство, ресторантьорство и турагентство “.

79% от интервюираните регистрират влошени стопански индикатори на предприятието си. Половината от участниците в изследването (50,6%) предвиждат, че ще съумеят да възстановят икономическото си положение до края на 2022 година, а 18,3% - до края на тази година. 26,1% виждат по-далечен небосвод (след 2022 г.), в който да се възстановят от рецесията, а 0,4% заявяват, че са прекратили активност, респективно – в никакъв случай няма да се възстановят.

74% от интервюираните разчитат на ограничения за поддръжка на заетостта, а 68% се нуждаят от ликвидна поддръжка, в това число за 12 месеца (47,3%), за 6 месеца (14,9%), за 3 месеца (2,9%) или за по-дълъг от една година интервал (1,7%).

Част от предложенията на компаниите за възстановяване на държавната поддръжка са в посока ускорение на процеса и понижаване на бюрокрацията, отсрочване или опрощаване на локални налози и такси, опазване на по-ниската ставка по Данък добавена стойност за ресторантьорския отрасъл.

Голяма част от интервюираните чакат удължение периода на деяние на съществуващите ограничения и вършат съответни оферти за смяна на дизайна им, тъй че по-широк кръг компании да могат да се възползват от тях.

Сред предложенията са също разбор на прилаганите досега противоепидемични ограничения и антикризисни компенсации на компаниите, по-малко държавна интервенция в бизнеса и равнопоставено отнасяне на обособените браншове при използването на ограничавания.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР