След изтеглянето на средиземноморския циклон, преминал над Балканския полуостров, ще

...
След изтеглянето на средиземноморския циклон, преминал над Балканския полуостров, ще
Коментари Харесай

Много дъжд и малко слънце: Седмична ВИДЕО прогноза за времето

След изтеглянето на средиземноморския циклон, минал над Балканския полуостров, ще следим стабилизиране на ситуацията в нашата страна. Температурите ще останат високи за края на ноември.

Влошаване на времето и нови превалявания чакаме от сряда. Разбира се, както нееднократно сме подчертавали, сходни прогнози са прекомерно дълготрайни и е допустимо да претърпят промени.

Времето в понеделник

През нощта против понеделник над по-голямата част от страната ще е най-вече облачно и на доста места ще падне дъжд, тук-там съпроводен и от гръмотевици. По-значителни по-количества ще са преваляванията над Югозападна и Централна България, където не са изключени и количества от над 40-50л/кв.м.

През нощта против понеделник и в утринните часове над планинските региони и Източна България ще продължи да духа мощен югозападен вятър, само че следобяд ще се обърне от северозапад.

Минималните температури ще останат без смяна и ще са сред 9-12 °С. Най-високи ще са стойностите по Черноморието и Ю

гоизточна България – до 15-17°С.

През първия ден от новата седмица през нашата страна се чака да премине леден атмосферен фронт и на доста места от запад на изток ще паднат обилни превалявания. Над източните региони те ще са съпроводени и от гръмотевици.

Максималните температури ще са сред 13°-15°С. Малко по-високи в югоизточните региони до 20-22°, а по-ниски над Северозападна и Западна България – до 10-12°С

Вятърът над цяла България ще се обърне от северозапад и ще се усили. Най-силни ще са поривите му над Дунавската низина. Ще стартира и намаляване на температурите. Валежите ще стопират.

Предупреждение за вероятни обилни превалявания и гръмотевични стихии

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предизвестия за рисково време, годни за понеделник. Забележка: Картата демонстрира местата, където те са най-вероятни, само че явленията няма да покриват цялата повърхност.

Жълт код: Издаваме код за краткотрайни, само че интензивни превалявания, като предстоящото сумарно количество дъжд ще е сред 15-20л/кв.м. Не са изключени и гръмотевици.

Оранжев код: Валежите на обособени места над посочените региони ще са обилни по количества, най-вече в ранните часове на понеделник и в следобедните часове. Те ще са съпроводени от мощни пориви напразно и засилена гръмотевична активност. Над обособени региони на Балканите предстоящите превалявания могат да доближат до 25-40 л/кв.м.
Времето в София:

През нощта против понеделник облачността ще се задържи забележителна и на доста места ще превали дъжд. Възможни са и гръмотевици. Минималните температури ще са сред 8-9°С. Ще духа сдържан вятър от югозапад. През деня ще доминира забележителна облачност. Максималните температури ще се покачат и ще са сред 14-16 °С.

Прогноза за фини прахови частици: Не се чакат замърсявания.

Времето по Черноморието: Облачността ще се задържи забележителна, а следобяд на доста места ще паднат обилни превалявания, придвижени и от гръмотевици. Ще продължи да духа мощен югозападен вятър, който следобяд ще се ориентира от северозапад и ще отслабне. Максималните температури ще бъдат сред 18° и 23°. Вълнението на морето - към 3-4 бала.

Времето в планините: Над планините облачността ще е най-вече забележителна и на доста места ще превали дъжд, над 1500метра - и сняг. На места над Рило-Родопския масив и Централна Стара планина дъждовете ще са съпроводени и от гръмотевици. Очакваме над тези региони да паднат обилни по количества превалявания, като тук-там ще надминат 40 -50л /кв.м.

Бъдете деликатни за вероятни преливания на реки и вероятни свлачища!

Следобед преваляванията ще отслабват и последователно ще стопират, а облачността ще стартира да се раздира и понижава. Ще духа мощен, а по билата - и краткотрайно плевел югозападен вятър, само че следобяд ще се ориентира от северозапад. Максимални температури на височина 1200-1300 метра надморска височина към 5°, на 2000 метра - към 2°, само че с наклонност да се намаляват.

Времето на Балканите: Причината за неприятното време на Балканите е преминаващ през полуострова средиземноморски циклон. Ще се задържи променлива облачност и на доста места ще паднат обилни превалявания. Гръмотевични стихии чакаме над Сърбия, България, Румъния Северна Македония, Гърция и Егейско море. Валежи от сняг - над високите планини.

Времето във вторник и сряда

През идващите два дни от седмицата времето над страната ще е по-често облачно или мъгливо, само че ще се задържи топло за сезона. Повече слънчеви часове ще има над планините и планинските региони.

Сутринта във вторник тук-там в низините и котловините видимостта ще е понижена, а денем ще е с ниска облачност. Вятърът ще отслабне и ще е от изток. Температурите като цяло ще са към нормата за ноември - минималните стойности ще са сред 5-9 °С, а оптималните – до 15-16°С.

В сряда вятърът ще се ориентира запад-югозапад и над планинските региони и Източна България ще се усили до сдържан. Температурите ще се покачат. Времето ще се задържи облачно. Привечер над крайните югозападни региони ще превали слаб дъжд.

Времето в четвъртък

Съществено повреждане на времето чакаме от четвъртък. Тогава от югозапад на североизток ще стартират превалявания от дъжд. Процесите до края на деня ще обзет и източните региони. По-значителни ще са явленията над Горнотракийската равнина и Северна България. Температурите ще се намалят.

Времето в петък и уикенда

Облачността ще се раздра и ще понижава до слънчево време. През идващите дни вятърът ще отслабне и ще стихне изцяло. Температурите ще се намалят. Очакваните минимални стойности ще са към нулата, а оптималните до 7-9°С.Поредно повреждане на времето чакаме от неделя, когато от североизток ще става студено.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР