След изключителния успех на кампанията през изминалата учебна година, когато

...
След изключителния успех на кампанията през изминалата учебна година, когато
Коментари Харесай

Започва второто издание на „С предпазен колан на задната седалка“

След изключителния триумф на акцията през миналата образователна година, когато бяха обхванати деца от първи до четвърти клас от над 50 учебни заведения във Варна и района, на 17.04.2018 година беше даден стартът на второто издание на самодейността за сигурност на децата в колите. Тази година тя се организира под егидата на Президента на Р България. След Варна област Шумен беше втората, която я поде. В София имаше пилотни образования в първите класове на две учебни заведения.

Организаторите във Варна имат още веднъж мощната поддръжка на Областна администрация, Община Варна, Регионално ръководство на образованието – Варна, БЧК и доста други институции и компании от Варна и района.

Инициативата има две съществени цели. Първата е просветителна. Целта е да бъдат обхванати близо 3600 деца от първи клас в над 50 учебни заведения във Варна, Девня, Провадия, Белослав и Суворово. Те ще бъдат подготвени за „ инспектори по коланите “ и ще внимават всички пасажери в колата да са с вярно сложени колани. От средата на април до края на май 2017 година над 100 доброволци от „ Солвей Соди “ и сътрудници ще влизат в класовете, като посредством интерактивна презентация ще изясняват какъв брой е значимо децата да пътуват на задната седалка в автомобила, да са на повдигаща седалка или столче и да слагат вярно защитния колан.

Втората цел е да се притегли вниманието на децата и най-много на родителите, както и на цялото общество към този сериозен проблем – липса на построени привички за слагане на колан при пътуването на задната седалка на автомобила. По този мотив бе основана и Фейсбук група https://www.facebook.com/groups/SeatBeltsVarna/​ . Нов детайл в тазгодишната акция е организирането на пилотни срещи с родители в три варненски учебни заведения.

Г-н Номикос, изпълнителен шеф на „ Солвей Соди “: „ Наблюденията ми са, че децата всеобщо не слагат колан на задната седалка, което заплашва сигурността им при пътешестване с автомобил. Това е обвързвано със слабата осведоменост на родителите за сериозните опасности, на които децата се излагат. Повечето пасажери на предната седалка на колите са с защитни колани, което е доста позитивно, до момента в който тези откъм гърба, като се изключи най-малките деца, нормално не слагат колани. Нека дружно да се опитаме да запазим живота и здравето на децата – те са нашето бъдеще. И един детски живот да бъде избавен, напъните ни няма да са отишли на вятъра. Благодаря на всички доброволци и сътрудници, както и на сътрудниците от „ Солвей Соди “, които направиха реализирането на тази самодейност допустимо. Обединяването на толкоз разнородни сътрудници към тази идея е извънредно позитивен факт. Това също значи, че всички сме загрижени. “

Според формалната статистика за 2017 година България е с най-голям брой починали при пътни катастрофи по отношение на другите европейски страни.

Над 1100 деца на възраст сред 6 и 17 години са били съществено засегнати, 36 от тях са починали. Голяма част от потърпевшите са останали с трайни увреждания за цялостен живот. Много от починалите са били без колан.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР