След интензивни преговори страните членки на Европейския съюз постигнаха съгласие

...
След интензивни преговори страните членки на Европейския съюз постигнаха съгласие
Коментари Харесай

Раад Алкадири: Цените на петрола ще достигнат космически стойности, ако Русия изтегли продукцията си от пазара

След интензивни договаряния страните членки на Европейския съюз реализираха единодушие за въвеждането на ценови таван от 60 $ за барел на търгувания по море съветски нефт . Това ограничаване на цената ще бъде обновено от време на време, с цел да остава на равнище 5% под пазарната цена на черното злато.
Санкционната мярка поради съветската война против Украйна би трябвало да влезе в действие в понеделник - 5 декември, когато ще стартира да работи и петролното ембарго, наложено от Брюксел на Москва .

Определянето на горна граница на цената на съветския нефт е по самодейност на Съединените щати и беше утвърдено от останалите страни от Г-7, въпреки че тяхното предложение беше за малко по-висок таван - 65 или 70 $ за барел.

Пред БНР Раад Алкадири - ръководещ шеф за сила и енергийни запаси в консултантската компания за политически опасности Eurasia Group – разяснява въпроса реализиран ли беше баланс сред желанието на Г-7 да не бъде провокирано евакуиране на съветския нефт от пазара и надлежно " галактическо " повишаване на суровината на международните пазари и устрема на някои еврочленки като Полша, които се застъпваха за двойно по-нисък таван за по-сериозно ограничение на финансовия запас за военната машина на Русия.

" Мисля, че отговорът зависи от това какво се цели с въвеждането на ценови таван. Именно това е част от политическия спор, на който сме очевидци сега, и на политическите разлики, изключително предизвикването в Европейския съюз за реализиране на консенсус. Ограничаването на цената беше препоръчано от Съединените щати и от страните от Г-7 като метод да се предотврати спирането на морските доставки на недопечен нефт поради глобите, наложени от Европейския съюз, които би трябвало да влязат в действие на 5 декември.

Специално Съединените щати се притесняват, че тези наказания ще доведат до проблем с доставките на недопечен нефт , ще доведат до повишение на цените и в допълнение ще влошат енергийната рецесия през зимата , а те желаят да избегнат сходен процес. От позиция на Вашингтон и на Г-7 по този метод се подсигурява оставането на съветския нефт на пазара . Начинът, по който те оферират да се реализира тази цел, е посредством ценови таван, който реферира към отстъпките, които Москва предлага за суровия си нефт. Така се подсигурява, че тя няма да изтегли продукцията си от пазара, а това е приоритет номер едно .

За някои от „ ястребите “ в Европейския съюз като Полша и други страни е по-важно да санкционират Русия и да е несъмнено, че тя няма да се облагодетелства от износа на съветски нефт, който е позволен, и от по-високите цени на суровия нефт, които следим тази година. Именно оттова идва разминаването. Няма по какъв начин да се реализиран и двете цели. Невъзможно е да се наложи доста невисок ценови таван за наказване на Русия и да се избегне изтеглянето на съветския нефт от пазара и причиняването на още по-голям дефицит на пазара. "

 Снимка: ЕПА/БГНЕС

Къде обаче е рационалният предел на цената на съветския нефт? „ Ястребите “, както ги наричате, като Полша, избират 30-35 $ за барел - теза, която чухме и от Киев.

" Това, което Г-7 споделя, е да се дефинира ценови таван на или към цената, която Русия предлага с отстъпка на азиатския пазар. Така или другояче, Европа няма да купува съветски нефт, тъй че цената не я вълнува от позиция на личните й покупки на суровина . Въпросът е да се подсигури пренасочването на съветските доставки от Европа към Азия. Затова от Г-7 оферират в ценовия таван да се вкарат отстъпките, които Москва предлага на азиатските си клиенти през последните няколко месеца. Говорим за понижение сред 25 и 30 $ за барел по отношение на цената на сорта Брент. За сорта Уралс това прави към 65 $ за барел сега, в случай че погледнете борсовите цени. "

В този дух ли да четем поръчката за промени в ценовия таван на всеки два месеца и целева стойност 5% под пазарната цена?

" Ако ценовият таван непрестанно се трансформира, това би затруднило купувачите да покажат на каква стойност са внесли суровина. Също по този начин ще сътвори сиви зони във връзка с маржа , което от своя страна ще направи още по-трудно за купувачите да убедят застрахователите, превозвачите и останалите, че те в действителност съблюдават това ценово ограничаване. Въвеждането на интервал от два месеца цели точно постигането на непоклатимост на цената и на механизма, по който се пресмята. Това е политически компромис и идващият въпрос би бил дали този компромис ще е задоволителен за Русия, тъй че просто да го пренебрегва и да продължи да продава суровия си нефт . "

Именно по тази причина се чуват терзания, че това е просто намеса против свободния пазар, само че няма да попречи на Китай и Индия да получават на ниска цена съветски нефт?

" Идеята е, че в противоположен случай те не просто няма да могат да купуват съветски нефт с отстъпка, само че ще би трябвало да купуват недопечен нефт от друга страна на доста по-високи цени, тъй като няма да имат отстъпки. Именно това е част от замисъла на ценовия таван от страна на Съединените щати и Г-7. Оставя се поле за договаряния и за реализиране на взаимна полза. От една страна тези страни ще могат да се доставят с съветски нефт с отстъпка, само че ще могат да го вършат без да заобикалят ценовия таван . Нещо повече, те си подсигуряват това понижение и най-вероятно ще подхващат точно подобен метод към обстановката. Остава обаче въпросът дали Русия ще се съгласи да признае тези 5% отстъпка от цената . "

Това звучи като хем вълкът утолен, хем агнето цяло - въпреки всичко Москва съобщи, че няма да продава на страни, които признаят ценовия таван. Възможно ли е въобще да се изтегли от пазара?

" Никой не знае какво ще се случи на 5 декември . Засега догатката е, че ценовият таван ще влезе в действие, само че Русия ще продължи да продава недопечен нефт. След няколко месеца ще има пренастройване на доставките и дали съветският петрол, който към този момент няма да се купува от Европа, ще бъде ориентиран другаде. Това обаче е единствено допускане. Но в случай че Русия реши да изтегли цялата си продукция от пазара, ще забележим доста повишаване на цената на петрола .

От позиция на Русия , има риск просто да изтегли нефта си от пазара . Това е действителен риск, тъй като слага предизвикателство пред стратегически и търговски връзки, каквито има с Китай и Индия . Няма да има изгода. С сходен ход тя би предизвикала повишение на цените, само че по формулировка това би означавало, че се изтегля от пазара на нефт. "  

Казвате „ доста “ повишаване на цените на петрола, в случай че Кремъл изтегли продукцията си. Какви стойности можем да забележим?

" Ако Русия изтегли 7 милиона барела недопечен нефт и негови производни на ден от пазара, цените ще доближат галактически стойности . Струва ми се, че всички разчитат, че пазарът ще си свърши работата, откакто политиците изиграят своята роля. Но сте права, че това е директна интервенция на пазара и може да докара до непредвидими последствия. "  
По обявата работи: Яна Боянова БНР подкасти: Следващият ден DGtech podcast На всяка цена
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР