След големия успех на спектаклите на Севилският бръснар на бургаска

...
След големия успех на спектаклите на Севилският бръснар на бургаска
Коментари Харесай

Прекрасните гост-солисти Илина Михайлова и Добромир Момеков са Розина и Фигаро в "Севилският бръснар" в сряда

След огромния триумф на спектаклите на " Севилският бръснар " на бургаска сцена– в напълно нов прочит на режисьора доцент доктор Александър Текелиев, сценографа и костюмограф Денис Иванов и диригент-постановчика маестро Иван Кожухаров, следва за повторно зрелище на най-известната комична опера от Джоакино Росини на сцената на Летен спектакъл – Бургас, след спектакъла на 7 юли, също в границите на Бургаските музикални празници " Емил Чакъров " 2022.
 
 Севилският бръснар, 24.08.2022 година Севилският бръснар, 24.08.2022 година Източник: Държавна опера-Бургас
Спектакълът на най-жизнерадостната опера на Росини е на 24-ти август от 20.30 часа на откритата сцена в Приморския парк. Миналогодишната премиера на " Севилският бръснар ", планувана за 23 август на същата сцена, бе отсрочена заради справедливи аргументи. Успешна бе премиерата при цялостен салон /при тогавашния позволен потенциал от 50%/ –  на 8 октомври 2021 година, и втора премиера, също при предстоящ триумф – на 26 октомври – в залата на Бургаската опера. Последваха спектакли през м. декември 2021 година, м. април и м. юли т. год. – всички, минали при интерес от страна на любопитната за новаторски режисьорски и сценографски търсения аудитория.
 
Безспорна истина е, че живеем в забавни времена, изкуството, сложено в необикновена обстановка повече от две години, съумя да потвърди, че е гъвкаво, стабилно, непоколебимо и непобедимо. И представленията на " Севилският бръснар " го потвърдиха. Постановката към този момент събра нужната инерция – в позитивния смисъл, като обособените детайли се стиковат като добре сработени елементи на комплицирана машина. След еуфорията на премиерните спектакли, идващите представления донесоха изглаждане на елементи, наместване на съставените елементи от театралното взаимоотношение, зрялост и убеденост.
 
 Маестро Иван Кожухаров, диригент на Маестро Иван Кожухаров, диригент на " Севилският бръснар " Източник: Държавна опера-Бургас
" Желязната палка " на диригент‐постановчика маестро Иван Кожухаров  и този път ще поведе оркестрантите на Държавна опера – Бургас, в неизмеримо премеждие на съчетаване на класическия музикален текст и либрето с новаторския и концептуален режисьорски прочит, който като че ли разшифрова кодовете на актуалния делник. След грандиозния триумф на операта " Кармен " от Жорж Бизе, с която бе закрит фестивалът " Опера на светилището " на Бегликташ – на 20 август т. год,, маестро Кожухаров още веднъж ще подчини на креативния си заряд силата на всички реализатори – солисти, хор и оркестър, и чакаме да сътвори театър, кондензиран със свежа страст – в последователност. Концертмайстор на отлично уравновесения и акуратен в интерпретацията на комплицираната Росиниева партитура оркестров състав, ще бъде Христо Белчев.
 
 Илина Михайлова - Розина Илина Михайлова - Розина Източник: Държавна опера-Бургас
Чест за бургаската сцена и аудитория още веднъж е артистичното театрално обаяение и ослепително вокално майсторство на сопраното Илина Михайлова /гост/, която е пяла на една сцена с Хосе Карерас и други международни оперни звезди. Харизматичната певица се показа като артистична хала на премиерния театър на " Севилският бръснар " на 8 октомври и на 11 декември 2021 година – бе фина, закачлива, чаровна, фамозна Розина /в новаторската версия на доцент Александър Текелиев – буйна поклонничка на Мерилин Монро/, която показва партията, присъща с изключителна техническа компликация, с лекост, присъща на огромните майстори, изграждайки музикалната линия с филигранна акуратност, вътрешна последователност и елегантно притежаване на гласа си, като цялата вокална хубост е съчетана с бликащ артистизъм и натурален театрален сексапил. Очакваме и на сцената на Летния спектакъл да очарова публиката с хубост и професионализъм.
 
В ролята на Фигаро – най‐известният бръснар в артистичния свят, за първи път в новата режисура на доцент Текелиев ще се показа атрактивният баритон Добромир Момеков /гост/. Различното за облика в постановката е напълно новата интерпретация на героя – в жанр Краля на рока Елвис Пресли и хипи културата на 70‐те години на XX век. След завършването на Музикалната академия в София, Добромир Момеков специализира в Академията на Арена ди Верона. От 2005 година той се образова при именития бас Никола Гюзелев. Момеков е пял на големи интернационалните сцени – Фестшпил Залцбург, операта в Страсбург и Националната опера на Албания. Гастролирал е в огромен брой театри в Северна Америка. В репертоара му влизат най-популярните творби на Пучини, Верди, Росини и Доницети. Носител е на интернационалната премия " Никола Гюзелев " за 2021 година
 
 Николай Моцов и Илина Михайлова Николай Моцов и Илина Михайлова Източник: Държавна опера-Бургас
Вобраза на Граф Алмавива на сцената на Бургаската опера излиза още веднъж – за шести път, тенорът Николай Моцов /гост/, който се показа ослепително по време на всички досегашни спектакли. Николай Моцов неотдавна отбрани купата " професор " в академичната си кариера. Артистът реализира " опитомена " страст и отработване на детайлностите в облика. Хумористичната роля е обогатена с разнородни нюанси и хрумвания, с завладяващи разновидности на отиграванията в обособените театрални моменти. Тенорът показва завладяващо Граф /Шейх/ Алмавива – в извънредно, само че свръхзабавано амплоа, преминаващ през разнообразни положения на духа.
 
 Николай Моцов (Граф Алмавива) и Костадин Мечков (Доктор Бартоло) Николай Моцов (Граф Алмавива) и Костадин Мечков (Доктор Бартоло) Източник: Държавна опера-Бургас
Басът Костадин Мечков е още веднъж в щекотливия облик на Доктор Бартоло – с филистерски закостенели разбирания и подмолни цели по отношение на хубавицата Розина. Солистът на Бургаската опера се показва безапелационно – и като артистична страст, и като вокално създаване на ролята. Басът Делян Славов ще бъде в ролята на учителя по музика Дон Базилио, който впряга всевъзможни задкулисен схеми от оскърбителен темперамент в сюжетното развиване, а обликът е един от най-атрактивните в постановката и предизвикващи откровен смях. Сопраното Нона Кръстникова още веднъж ще построи с интелигентно театрално наличие и отлично овладян глас хумористичния персонаж на предизвикателната икономка Берта, която има афинитет към вино и мъже... и още нещо. Баритонът Йордан Христозов влиза в облиците на Фиорелло и Офицера. Баритонът е пресен и пораждащ откровени усмивки – и като " хипито " в жанр от 70-те – Фиорелло, и като строгия пазител на реда пазител на реда в симпатичната неразбория, основана от героите.
 
Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова. В постановката на " Севилският бръснар " хорът се показва, както постоянно, на висота – и като изцяло звучене, и като точно показване на самостоятелните облици – всеки от състава има завладяваща самостоятелна артистична задача, вплетена в общия режисьорски план и мизансцен. Асистент-режисьори на огромната режисура с истински театрални решения са Лина Пеева и Петър Тихолов, клавирните речитативи по време на спектакъла се извършват от Мира Искърова.
 
Солисти, оркестър и хор към този момент са напълно споени елементи от едно неделимо цяло. Всеки подробност от постановката е на мястото си в неразривно свързаната съставния елемент, съчетаваща безсмъртната музика, занимателното либрето, шеметните режисьорски решения, предизвикваща сетивата и мозъка сценография, смайващите костюми – издържани в стилистиката на 70-те години на XX век, превъзходното изцяло звучене и систематизираната визия на спектакъла. Публиката в Летния спектакъл на Бургас в сряда сигурно ще усети настроението на всички забъркани в музикално-сценичния‐социално-психологически опит. Артистите освен ще показват изкуство, а ще го съпреживеят – с нюх, жар и креативна отдаденост.
 
На 24-ти август от 20.30 часа в Летния спектакъл на Бургас са обезпечени: прелестна музика, шеметна постановка, смайваща сценография, свръхзабавни обстановки, първокласни солисти, диригент, оркестър и хор и, несъмнено, доста, доста смях! Ще бъде разказана една модерна приказка посредством средствата на обществената ирония – свръхзабавна, само че и прекомерно поучителна, с възгорчив привкус от настоящите констатации. Изумително е по какъв начин либретото /от истинския текст не е изменена нито дума/ се синхронизира с посланията на днешния ден. Освен непринудено подбуден смях, присъстващите ще получат и ненатрапчиво мотиви за много размишления – по отношение на наболели тематики от съвремието...
Постановката не се предлага за лица под 12 години!
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР