След години на подготовка китайските автомобилни компании са готови да

...
След години на подготовка китайските автомобилни компании са готови да
Коментари Харесай

Ще направят ли китайските електромобили това, което направиха Honda и Toyota в САЩ

След години на подготовка китайските автомобилни компании са подготвени да извърнат пазара на електрически транспортни средства в Съединени американски щати. Наблюдатели от промишлеността споделят, че е единствено въпрос на време китайските автомобилни производители да донесат своите впечатляващи - и което е по-важно - евтини - електрически коли в Съединени американски щати.

След години на закани да основат магазини в Америка, фирмите са по-близо от всеки път до това.

На родния си терен китайските компании към този момент победиха американските си съперници, изяждайки пазарен дял от Ford и General Motors, като оферират по-качествени и по-евтини електрически коли за купувачите. Те също започнаха да изнасят куп марки в Европа.

Тъй като китайските водачи в автомобилната промишленост като Nio и Geely обмислят пренасяне в Щатите, въпросът е дали те могат да преодолеят политическите търкания - и дали американските купувачи ще се съгласят с това?

" Ще бъдат забавни няколко години напред, с цел да забележим дали Ford, GM и други сходни могат да предотвратят идващата китайска конкуренция ", сподели Мартин Френч, ръководещ шеф в консултантската компания Berylls. " От това, което видяхме на автомобилното ревю в Шанхай тази година, тази конкуренция е доста, доста действителна. "

Индустрията на EV в Китай експлодира през последните години. През 2022 година продажбите на електрически автомобили в Съединени американски щати доближиха нов връх от 800 000, до момента в който китайските купувачи купиха към 5 милиона електрически пътнически транспортни средства.

След години безпрепятствена доминация, Tesla е на път да загуби короната си на най-големия производител на електрически автомобили в света - и то от китайската компания BYD.

Toyota, Hyundai, а в този момент и BYD

През 70-те години на предишния век японски автомобилни компании като Toyota и Honda нахлуха с налични и икономични транспортни средства, които удариха американските производители на коли. Съвсем неотдавна Hyundai, Kia и други корейски марки ядяха обяда на Ford и GM със SUV-та.

Историята може да се повтори. Китайските производители на електрически автомобили могат да се наложат в Съединени американски щати, като навлязат на бюджетна цена, споделиха анализатори.

" Възможно ли е китайските компании да вършат това, което другите са правили преди, единствено че в този момент с електрически транспортни средства? Отговорът е изрично да ", сподели Бил Русо, някогашен изпълнителен шеф на Chrysler и основен изпълнителен шеф на Automobility, основана в Шанхай консултантска компания, представен от Insider. " Кой не желае коли на налични цени? "

Но защото политическото напрежение сред Китай и Съединени американски щати се ускорява, навлизането на американския пазар може да бъде по-болезнено за Китай, в сравнение с беше за Япония или Корея. В допълнение към общото безпокойствие на потребителите, които може да са по-малко склонни да поддържат китайска марка, споделиха анализатори, законодателите евентуално ще приложат повече надзор на всяка китайска компания, която възнамерява да работи в Съединени американски щати.

Тарифата за импорт от ерата на Тръмп от 27,5% остава в действие за китайските коли, до момента в който новите данъчни заеми на администрацията на Байдън за покупки на електрически автомобили са в интерес на транспортни средства, създадени в Северна Америка с съставни елементи за акумулатори, които не идват от Китай.

Китай печели от цените

Американските марки - в това число Tesla - дават обещание EV алтернатива за дълъг обсег на цена от или под $30 000 от години. Но напредъкът е муден и от време на време ретрограден. GM възнамерява да анулира Bolt EV, най-евтиното EV в Америка, до края на 2023 година и вместо това да употребява тази фабрика за произвеждане на скъпи електрически пикапи.

Междувременно китайските марки са несравними във връзка с достъпността на родната си територия и в Европа.

Един от най-популярните електрически автомобили в Китай е Wuling Hong Guang Mini, дребен градски автомобил, който коства почти $5000. На автомобилното ревю в Шанхай предишния месец BYD пусна Seagull, моден хечбек с подобен пробег от 290 благи.

Началната му цена? Под $11 000.

Ту Ле, ръководещ шеф на Sino Auto Insights, консултантска компания, която е профилирана в китайската автомобилна промишленост, сподели, че китайските компании не пестят от качеството в името на достъпността.

" Те имат продуктите, с цел да го поддържат ", сподели той. " Карал съм редица китайски марки електрически автомобили и, Боже, европейците са в неволя. "

Китайското владичество няма да се случи за една нощ

Дори когато китайските марки ударят американските крайбрежия, това няма да се случи внезапно. Тези компании евентуално ще тестват водите с пускания в дребен размер и ще проучат пазара, преди да се гмурнат изцяло. От десетките марки, които може да желаят парче от пая, единствено няколко биха могли да продават в Съединени американски щати в обилни количества, сподели Ле.

Производителите на коли с най-голяма възможност да пробият първи ще бъдат тези, които към този момент имат световно наличие, сподели Русо: Geely и BYD. (Главният изпълнителен шеф на BYD неотдавна сподели, че компанията има дребен отпечатък от търговски транспортни средства в Съединени американски щати, само че че сега не гледа американския пазар на леки коли.)

Polestar, шведска марка за електрически автомобили, благосъстоятелност на Geely и Volvo, към този момент внася от Китай. EV стартъпът Nio разгласи проектите си да навлезе в Съединени американски щати до 2025 година Следващата стъпка: Създаване на произвеждане в Северна Америка, което Ле сподели, че китайските компании могат да създадат, откакто стъпят на пазара.

Той сподели, че самият размер на автомобилния пазар в Съединени американски щати значи, че новите участници ще би трябвало да строят на локално равнище, с цел да се конкурират съществено в дълготраен проект.

" Американците считат, че приливната вълна идва от Силиконовата котловина. Не е по този начин. Идва от две направления ", сподели още Ле.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР