След двугодишна срамна пауза България отново ще има свои шампиони

...
След двугодишна срамна пауза България отново ще има свои шампиони
Коментари Харесай

Шахматът излъчва шампиони на България за първи път от 2020 г.

След двугодишна срамна пауза България още веднъж ще има свои първенци по шахмат. Този месец в София ще бъдат проведени първите държавните самостоятелни шампионати за мъже и дами след 2020 година

Двете надпревари ще се проведат редом от 21 до 28 януари в столичния гранд-хотел " Милениум ", оповестиха от " Българска федерация по шахмат 2022 ". Общият награден фонд е 18 500 лева, от които 10 300 лева са планувани за мъжката конкуренция и 8200 лева - за женската.

Отделно първенците при двата пола ще получат и помощ в размер на 1000 лева за присъединяване на Евро `23 - за мъже във Върнячка баня (Сър, 2-14 март) и за дами в Петровац (ЧГ, 17-30 март). Също по този начин таксите към Европейския шахматен съюз (ECU) за присъединяване в континенталния шампионат на първите трима в крайното класиране (при мъжете и жените) ще бъдат заплатени от БФШ 2022.

Шампионът и неговият подгласник и при двата пола пък ще бъдат включени в националния тим на България по типичен шахмат.

Макар и към момента дребен, двете шампионати са ярък лъч за агонизиращия български шахмат. Заради тоталното разединение на управническо равнище през 2021 година в страната ни не бяха извършени национални шампионати за първи път след Втората международна война. Прецедентът се повтори и през предходната година, през огромна част от която нямаше законна федерация.

" Българска федерация по шахмат 2022 " с президент някогашния народен представител от Българска социалистическа партия Васил Антонов получи лиценз от спортното министерство да управлява античната игра у нас едвам на 3 ноември, откакто на 7 юни той беше лишен от " Българска федерация по шахмат 1928 " с президент различен някогашен депутат - Руслан Тошев (ГЕРБ). Претенции да ръководят шахмата в България имат още " Българска федерация по шахмат 64 " (основана от някогашната депутатка от " Възраждане " Цвета Галунова) и " Българска федерация по шах " (основана от президента на истинската БФШ Атанас Куртенков).

Всички те не престават да водят правосъдни борби между тях.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР