След двугодишен застой Китай отново съсредоточава усилията си да повиши

...
След двугодишен застой Китай отново съсредоточава усилията си да повиши
Коментари Харесай

Китай възражда усилията си да превърне юана в световна валута

След двугодишен застой Китай още веднъж концентрира напъните си да увеличи статута на юана в международната финансова система, написа Bloomberg.

Централната банка и държавното управление подхващат редица начинания, като: стартирането на нова фаза на интернационална платежна система с удължено работно време; улеснение на отпущането на заеми в юани от задгранични кредитори, с което се улесняват непознатите вложения в китайски акции и облигации; възобновяване на опцията за вложители от континентален Китай да купуват задгранични активи с юани (тя беше замразена от 2015 г.).

Юанът държеше рекордните 2.8% от световните разплащания преди 3 години, само че поради репресиите по отношение на изходящите потоци след девалвацията през 2015 година, делът му се сви до 1.7% през април 2018 година

Подкрепени от възходящите валутни запаси в Китай и ниската волатилност, китайските управляващи още веднъж се връщат към задачата на Си Дзинпин за по-голяма роля на Пекин в световното финансиране.

" Със сигурност валутата ще се употребява по-често при трансгранични преводи през тази година. Обменният курс ще бъде повлиян повече от международните финансови пазари. Чуждестранните вложители също ще станат по-голям мотор за облигациите в континентален Китай ", изяснява Джи Тианхе, пълководец в BNP Paribas, отговарящ за лихвите и търговията с задгранична валута в Китай.

Настоящата мощ на юана, който реализира най-голямото си рали от десетилетие през първото тримесечие, даде опция на политиците да разхлабят рестриктивните мерки за изходящите потоци.

Валутните запаси на Китай, които са най-големите в света, се усилиха единствено за 3 месеца от началото на предходната година, до момента в който търсенето на юани в чужбина демонстрира известни признаци на повишение.

Депозитите в юани в Хонконг се усилиха най-вече от 2011 година насам през април, съгласно публични данни.

Наред с други ограничения, един дълготраен план също може да помогне за усилване на ролята на юана. Точно такава е Инициативата " Един пояс, веднъж ", чиято цел е задълбочаване на икономическите връзки със страните от Евразия и оттатък.

" Търговията и вложенията в границите на Инициативата " Един пояс, веднъж " несъмнено ще усилят валутните потоци сред Китай и другите участващи страни ", уточни Бен Юен, капиталов шеф на основаната в Хонконг BOCHK Asset Management.

Скоростта на напъните за разширение на ролята на юана остава в плен на доверието на вложителите. По-стръмно повишаване на $, който преди малко изпрати седма поредна седмица на облаги, може да възобнови загрижеността си за обезценяването на юана.

Пазарът на акции остава застой, макар че показателят MSCI прибавя локални акции, а възходящите корпоративни просрочия се събират на пазара на облигации в страната.

Засега задграничните фондове наподобяват възходящо настроени към китайските активи, купувайки рекорден брой акции през предишния месец, като също така се обрисуват като преобладаваща мощ в държавния дълг.

Въпреки че юанът е паднал с 2.6% по отношение на $ от върховите си стойности през март, има минимална угриженост за вероятно излизане от надзор - едномесечната скрита волатилност е покрай 5-месечно дъно.

Условията са съвършени за китайските управляващи, с цел да създадат нови стъпки, с които да засилят световното си въздействие. Сред тях са улеснение на пазаруването на китайски облигации от непознати жители, както и облекчаването на локалните вложители да купуват повече непознати активи.

" Интернационализирането на юана ще бъде естествена стъпка, която държавното управление да предприеме в този момент ", сподели МК Танг, старши икономист за Китай в Goldman Sachs Group. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР