След двегодишно прекъсване поради пандемията отново ще се проведе фестивала

...
След двегодишно прекъсване поради пандемията отново ще се проведе фестивала
Коментари Харесай

Национален фестивал за автентичен фолклор „ ПЕСНИ В ПОЛИТЕ НА БАЛКАНА”- Жълтеш 2022 г.

След двегодишно спиране заради пандемията още веднъж ще се организира фестивала в Жълтеш. Националният фестивал за достоверен фолклор „ Песни в полите на Балкана ” се провежда от Народно читалище „ Светлина 1927 ” с. Жълтеш, Кметско наместничество Жълтеш и Община Габрово. Тази година ще е единадесетото издание, което е под патронажа на Министерството на Културата. Няма възрастови ограничавания за участниците, които показват многообразието на фолклорните райони в България.

Фестивалът има конкурсен темперамент. Участниците се правят оценка от умело жури в състав:

Председател: доцент доктор. Веселка Тончева- Българска академия на науките

Членове: 1. доцент доктор. Ангел Гоев- етнограф

2. Олег Цонев – хореограф

3. Петър Кирилов- реализатор на северняшки песни

Фестивалът се организира на поляната в с. Жълтеш, на открита сцена в полите на прелестния ни Балкан.

Целта на фестивала е търсене, проучване, предпазване и разпространение на достоверния български фолклор и предаването му на младото потомство. Фестивалната стратегия показва достоверното фолклорно благосъстояние от разнообразни етнографски райони в България.

Фестивалните дни се трансформират в празник на духа и място за личностен и креативен продан сред участниците. И с всяка минала година ползата към него нараства, само че най-характерното е, че все по- към този момент младежи вземат присъединяване в него.

Това, което може да се види в двата фестивални дни- костюми, традиции, песни, танци е нещо, което изпълва душите на същинските българи и не трябва да се пропусне.

Тази година фестивала ще се организира на 02 и 03 юли. Откриването е в 10 часа на 02 юли 2022г. От този миг до края на 03 юли поляната в Жълтеш ще бъде място за среща на актуалните хора от всички генерации с непреходното ни културно завещание.

Заповядайте в Жълтеш на 02 и 03 юли 2022 година от 10 часа.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР