След двегодишно прекъсване отново българска църковна делегация ще отиде в

...
След двегодишно прекъсване отново българска църковна делегация ще отиде в
Коментари Харесай

Българска делегация ще донесе Благодатния огън за Великден

След двегодишно спиране още веднъж българска църковна делегация ще отиде в Йерусалим, с цел да донесе Благодатния огън за Великден.

Това съобщи старозагорският митрополит Киприян.

Тази година Великден се пада на 16 април.

През 2022 година бе употребен Благодатният огън от 2021 година, който се съхраняваше в Синодалния параклис „ Св. цар Борис-Михаил “.

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън.

И до през днешния ден тайнството е неразгадано, макар че доста учени са градили хипотези.

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която приказва още деятел Петър, и се счита за реликва за вярващите.

Появата му в навечерието на православния Великден посредством молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се назовава „ чудото на слизането на Благодатния огън “.

През последните години Благодатният огън попада в клопката на ковид.

През 2020 година в основното светилище на християнския свят – църквата на Гроба Господен, богослужението по измолването на Благодатния огън протече при закрити врата. Тогава улиците на Йерусалим бяха пусти и липсваха нормалните поклонници, които изминават пътя
Абитуриентски мъжки костюми
по Виа Долороса (Via Dolorosa - Пътят на страданието) в навечерието на празнувания от католиците Великден. Тогава огънят не бе пренесен до България, а бе употребена парченце от този, който беше донесен през 2019 година

През 2021 година огънят донесе врачанският свещеник Григорий с държавния „ Фалкон”. Тогава българската църковна делегация получи Благодатния огън от нашия дипломат в Израел, само че поради строгите ограничения духовниците чакаха в държавния аероплан и не стигнаха до църквата на Гроба Господен.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg