След двегодишно пътуване и двегодишни наблюдения, американската сонда "ОСИРИС-РЕКС" ще

...
След двегодишно пътуване и двегодишни наблюдения, американската сонда "ОСИРИС-РЕКС" ще
Коментари Харесай

Американска сонда ще се спусне на астероида Бену на 20 октомври

След двегодишно пътешестване и двегодишни наблюдения, американската сонда "ОСИРИС-РЕКС " ще се спусне на повърхността на метеорита Бену на 20 октомври, с цел да вземе проби от почвата му, предава Франс прес.

Агенцията цитира известие на НАСА, която се надява пробите да доближат до Земята и да хвърлят нова светлина върху възникването на Слънчевата система, предава Българска телеграфна агенция.

Астероидът с диаметър 490 метра беше усърдно определен за тази задача, защото учените, с помощта на оптични наблюдения с телескопи считаха, че това небесно тяло е покрито с пясъци, съвсем като плаж.

Специалистите мислеха, че сходна повърхнина ще бъде доста комфортна за взимане на проби, без огромни опасности за сондата. Но при доближаването на сондата до небесното тяло в края на 2018 година, получените изображения разкриха друга действителност. По думите на научния началник на плана, Данте Лорета от университета в Аризона, "ОСИРИС-РЕКС " (OSIRIS-REx - Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) ще би трябвало да се спусне върху една скалиста и мощно пресечена повърхнина.

През цялата 2019 година екипът усърдно картографира Бену, с цел да бъде определено най-хубавото място за взимане на проби - кратерът Найтингейл.

На 20 октомври сондата гладко ще се приближи до Бену, ще разгъне своята механична ръка за взимане на проби и ще се прицели в зона с диаметър 8 метра. Тя е релативно равна и е с площта на четири паркоместа.

Кацайки на повърхността, "ОСИРИС-РЕКС " ще изпусне бликам азот, която ще разпръсне пясъчните зрънца. Те на собствен ред ще бъдат прибрани от механичната ръка на сондата. Набелязаната цел е да бъдат добити най-малко 60 грама от реголита.

Според експертите от НАСА съществува 30 процентов риск механичната ръка да не събере задоволително материал. Това може да се случи, в случай че контактът с повърхността бъде сбъднат върху огромна канара, вместо върху основа с тънък пясък. При разстояние от 320 милиона километра, инженерите не могат да подсигуряват безспорна акуратност. Един втори опит може да бъде сбъднат през месец януари в различен кратер.

През март 2021 година "ОСИРИС-РЕКС " ще предприеме дългото странствуване по завръщането си на Земята. Накрая сондата ще спусне контейнера с взетите проби, който ще се приземи благодарение на парашут в пустинята в щата Юта. Очаква се това да стане на 24 септември 2023 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР