След две пленарни заседания, продължили повече от 30 часа, парламентът

...
След две пленарни заседания, продължили повече от 30 часа, парламентът
Коментари Харесай

Без съществена съпротива парламентът одобри бюджета за 2018 г.

След две пленарни съвещания, траяли повече от 30 часа, Народното събрание одобри късно нощес дефинитивно държавния бюджет за 2018 година

Страстите в залата

В ябълка на раздора се трансформира сумата от 1.13 млн. лева за поправки действия за Патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " и Зографския манастир, при което нощес то бе отхвърлено. Предложението бе записано в различния бюджет на Българска социалистическа партия. Спорът по тематиката накара ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ даже да предизвести ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, че за следващ път прави стъпка " в посока оставка ". В последна сметка финансовият министър увери, че двата храма ще бъдат ремонтирани. Българска социалистическа партия пък оповестиха, че няма да желаят несъгласие върху Закона за бюджета, а ще се оправят " сами ".

Спор в залата провокира и гласувания текст, съгласно който еднократно сумата от концесионно заплащане за летище " София " да не отива в Държавния фонд за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система. Процедурата още не е завършила, само че желанието на държавното управление е сумата от концесията да отиде за покриване на насъбраните задължения на БДЖ.

Левицата настоя предлагането да бъде оттеглено, тъй като предприятието е печелившо, част от националната сигурност. Ако желаят да ревизират приватизацията, да гласоподават за анулация на концесията, прикани Българска социалистическа партия депутатите от партията на Бойко Борисов, заяви Българска телеграфна агенция. Драгомир Стойнев изрази опасения, че концесионерът може и да не внесе лев в държавния бюджет и предложи да се откри професионален мениджмънт за летището.

Какво бе утвърдено

В закона за бюджета са записани доходи от налози са в размер на 21.040 милиарда лв.. В бюджета за 2018 година се планува икономическият растеж едва да се забави до 3.9%, крайното ползване да се увеличи с 4.7 %, а растежът при вложенията да се форсира до 4.3 %.

Разходите по отношение на бюджет 2017 се завишават с 4.4 милиарда лева или общо 39.3 милиарда лева възнамерява да похарчи страната. От тях 1.1 милиарда лева даже няма да са събрани, а ще са недостиг.

При усилване на вътрешното търсене, растежът на вноса на артикули и услуги ще доближи 7.1 %. През 2018 година равнището на безработица се чака да се намали до 6.2 %. В средносрочен проект за налозите не се плануват обилни промени, като се резервира държавният приоритет за ниски налози. Повишава се осигурителната вноска с близо 15% (очакваният резултат от което е 240 млн. лева повече приходи), както и акцизът върху цигарите с 2.18%.

С признатия бюджет са планувани 180.5 млн. лева.за запазване на границата, а 35.2 млн. лв. са средствата, отделени за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища в държавния бюджет за 2018 година.

Както бе планувано за 2018 година се усилват парите в няколко сфери: за обучение бяха гласувани с 490 млн. лева повече по отношение на тази година, за здраве - с 500 млн. лева повече, за бранша на сигурността - с 280 млн. лева повече, за обществената сфера - със 740 млн. лева над тазгодишния бюджет.

Общата дотация за делегираните от страната действия за общините в бюджета за идната година е 2.780 милиарда лв.. Предвидени са прехвърляния за локални действия в размер на 284.022 млн. лв..

Министерството на Председателството на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година ще има опция да похарчи 3.3 млн. лв..

Между дългите и смислените диспути

След окончателното приемане на бюджета министърът на финансите направи изказване, в което акцентира, че той дава основа за продължаващо стабилно развиване, заяви организация " Фокус ". " Там, където дебатите бяха смислени бяха смислени, а там където не бяха - бяха дълги. Докато нещата се случват в пленарна зала значи законът има господство и всичко в страната е наред ", разяснява той.

Обясни, че ниската преразпределителна роля на страната изисквала доста по-висока успеваемост на държавните разноски и е предизвикателство главно към изпълнителната власт.

" Нашата теория е, че свободният, просветен и предприемчив човек може самичък да вземе решение по какъв начин да харчи създаваното от него ", съобщи министърът. " Ако се изкушим да увеличим каузи на страната, значи, че сме лицемерни и че считаме, че сме по-умни от българските жители ", сподели още той.

Наскоро от Института за пазарна стопанска система пресметнаха, че 5537 лева коства на всеки поданик бюджет 2018. На всеки се падат и по 3309 лева насъбран дълг.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бюджет 2018 (49)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР