След две десетилетия телевизионна история, преминаваща и през трите национални

...
След две десетилетия телевизионна история, преминаваща и през трите национални
Коментари Харесай

Феноменът „Стани богат“

След две десетилетия телевизионна история, преминаваща и през трите национални малките екрани, „ Стани богат “ се трансформира в най-гледаното предаване в България, с впечатляващо наличие онлайн.

В историята на актуалната телевизия в България няма такова предаване – с история от две десетилетия (с спиране сред 2014 - 2018 и 2020 - 2021 година), с смяна във водещия – централна фигура за този формат, с разнообразни дни на лъчение и даже разнообразни малките екрани, и все пак известно, гледано и като че ли безсмъртно. Като куриоз звучи изцяло действителният факт, че най-младият участник в сегашния сезон е роден в годината, в която шоуто започва в родния ефир. Това е Златин Тодоров – първият участник в „ Стани богат “ през декември.

Последният сезон на „ Стани богат “ стартира на 20 декември 2021 година в ефира на бТВ с водещ Михайл Билалов, който през 2018 година смени на стола на водещия Ники Кънчев. Още при оповестяването на сегашния сезон има многочислени искащи да вземат участие, като измежду 2363 души са определени 126 индивида на друга възраст и с най-разнообразни специалности, които сега се състезават в ефир.

Разгледано през данните за телевизионна гледаемост, „ Стани богат “ е не по-малко привличащо интерес предаване. Известно е, че най-гледаното време в малкия екран се назовава „ прайм тайм “ и нормално то стартира към вечерните вести. У нас по традиция гледането на телевизия е фамилно занятие и по тази причина най-високите рейтинги са точно в тези часове – след прибирането от работа, по време на вечеря и по-късно. „ Стани богат “ обаче се излъчва в 18 часа, по време когато не малко работещи хора още пътуват към дома си и което в цената за реклама на бТВ се води преди прайм тайм. Интересът към предаването обаче е толкоз огромен, че даже и в това по-малко атрактивно време, то е най-гледаното предаване.

Първото достижение на „ Стани богат “ е това, че притегля доста фенове пред екрана във време, което не е толкоз известно.

Второто е, че освен притегля феновете, само че и ги усилва и задържа. Средно 65% от феновете, които са превключили на бТВ за най-малко 30 секунди са траяли да гледат предаването и по-късно. За съпоставяне – по същото време в други малките екрани този % е най-много 55%.

На графиката горе се виждат средноседмичните рейтинги за последния сезон на „ Стани богат “, както и каузи на аудиторията. Последното значи % от гледащите сега фенове, избрали да гледат тъкмо това предаване. Вижда се, че наклонността е възходяща и особено като дял от аудиторията няма съмнение – числата са единствено нагоре.

Разгледани по дни рейтингите имат по-голяма динамичност, само че общата наклонност към увеличаващ се интерес проличава и тук.

Показаните данни са за всички фенове над 4 години – това е аудиторията, измервана от пипълметричната система. Профилът им демонстрира, че доминира по-възрастната публика, защото това са и най-лоялните ТВ фенове. От друга страна се вижда и по-различен профил на аудиторията от общоприетата демография на популацията, да вземем за пример желание от софиянци (по данни на Национален статистически институт единствено 18% от българите живеят в София). Също по този начин е много висок процентът на феновете с висше обучение.

В случая по-зрялата публика на предаването е единствено негов плюс, тъй като по-младите и цифрови фенове, които не могат да заловен предаването в този час, имат своя " Стани богат " онлайн. От старта на онлайн играта на 27 януари досега цифровият " Стани богат " има 4 406 804 импресии и 587 746 неповторими консуматори. По този метод с екосистема от еднообразно мощни ефирен и цифров вид, предаването покрива доста огромна и разнообразна публика и предлага прекарване, уместно за всеки съгласно желания тип медия. Към тези данни следва да се прибавят и не малко фенове, които го гледат отсрочено - по последни данни на ГАРБ близо четвърт от семействата в България имат такава опция.

Популярността на „ Стани богат “ в часовия пояс, в който се излъчва сега, към този момент не наподобява мощно застрашена от новия ТВ сезон, който е кондензиран с нови заглавия в по-късните вечерни часове. С растяща публика в ефир и онлайн то има късмет да задържи вниманието на феновете и да остане в първите места измежду топ стратегиите.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР