След два последователни , цената на електроенергията, търгувана през Българската

След два последователни , цената на електроенергията, търгувана през Българската ...

Цената на тока на енергийната борса тръгва нагоре през март


След два последователни , цената на електроенергията, търгувана през Българската независима енергийна борса (БНЕБ), отново се повишава, сочи статистиката на борсата. От нея е видно, че и на двата сегмента - търговия "Ден напред" и "В рамките на деня", електроенергията поскъпва. Увеличени са и обемите в първия стартирал търговски сегмент - "Ден напред".

През март средната цена на базовата енергия в "Ден напред" достигна до 101,81 лева за мегаватчас, което е с 11,2% по-скъпо спрямо февруари. Средната цена за пиков товар се увеличава с почти 2% до 107,06 лева за мегаватчас.

Най-ниската цена, постигната на този борсов сегмент се увеличава с 8705% до 14,97 лева, спрямо 0,17 лева през февруари. Най-скъпата електроенергия, изтъргувана в сегмента "Ден напред", достига цена от 200 лева, което представлява понижение от 1,6%.

Изтъргувани са 2,3 тераватчаса електроенергия, което е увеличение от 18,8% спрямо февруари, сочат още данните за пазара.Още по темата

Сравнението между данните на останалите борси в региона, показват, че цените на БНЕБ се движат със същата тенденция. На 28 март в сегмента "Ден напред" електроенергията е достигнала средна цена от около 30 евро за мегаватчас, което е едно от най-ниските нива в региона. Тогава обаче са търгувани около 60 хил. мегаватчаса, спрямо малко над 74 хил. мегаватачса, които се търгуват средно на ден през март.

Запазва се тенденцията цената на електроенергията на Балканите да е най-ниска на борсата в Турция.

Основната част от купувачите на енергийната борса в този сегмент са търговци (86%), а само 5% са директните потребители. По отношение на продажбите - 72% са производители.

В сегмента "В рамките на деня" средната цена на борсата е 110,18 лева за мегаватчас, което е с 13,8% по-високо на месечна база. Цената на пиков товар се увеличи с 3,4% на месечна база и достигна 113,23 лева за мегаватчас.

Общо в този пазарен сегмент са изтъргувани около 100 хил. мегаватчаса електроенергия.

Източник: investor.bg