След дни натиск управлявалият 21 години Кемеровска област Аман Тулеев

...
След дни натиск управлявалият 21 години Кемеровска област Аман Тулеев
Коментари Харесай

"Удар в гърба на Путин" ли е пожарът в Кемерово

След дни напън управлявалият 21 години Кемеровска област Аман Тулеев разгласи, че подава оставка, а президентът Владимир Путин я одобри. Той сподели, че към този момент не е " морално " да остане губернатор след пожара в търговски център " Зимняя вишня ", който лиши живота на 64 души, от тях 41 деца, и смята решението си за " единственото вярно ". Според източници на РБК решението е било планувано за след 74-ия му рожден ден на 13 май, който желал да означи на губернаторския мост, само че се наложило пожарът да промени проектите му.

В съветското обществено пространство тази тематика изглеждаше доста по-важна от западните ограничения по случая " Скрипал ". Заместник на Тулеев (Алексей Зеленин) подаде оставка още преди дни, стартира наказателно дело, бяха арестувани обвинени, в това число шефът на компанията, ръководеща комерсиалния център, и наемателят на помещението, където се допуска, че е почнал пожарът. Следствието упрекна общо петима души за причиняване на гибел по несъобразителност и нарушение на условията за пожарна сигурност.

Бързо се появи и работна версия за случая - проблем с пожарната сигнализация и неразбираемо изключена система за противопожарна сигурност. Самият пожар пък евентуално е почнал от проблеми в електроснабдяването (потенциално свързани и с икономии в строителството), а огнището е било сред 3-ия и 4-ия етаж, покрай център за скачане на батут. Овладяването на пламъците евентуално е било невероятно както поради механически проблеми, по този начин и поради човешки неточности.

Руското общество, специалисти и управляващите в Кемерово - и Москва - обаче не реагираха еднопосочно след пожара. Кремъл и ръководещи в Кузбас (както импровизирано е известна Кемеровска област) дни наред предупреждаваха за " провокации " - в това число режисирани извън.

 Задържаният шеф на компанията, ръководеща мола, Надежда Суденок.
© Stringer, Reuters

Задържаният шеф на компанията, ръководеща мола, Надежда Суденок.

Системни проблеми

Експерти, представени от РБК, считат, че пожарът е разследване от систематични проблеми в пожарната сигурност в Русия, за които са отговорни проблеми както с регулаторите, по този начин и с бизнеса. Сред тях са качеството на инспекциите, обикновени икономии, които прави бизнесът в строителството, довели до няколко по-големи пожара с жертви в последните години. Проблеми има в това число в метода, по който множесвото притежатели и наемодатели си поделят отговорността за пожарната сигурност.

Има и други фактори - да вземем за пример това, че за бизнеса от време на време е по-евтино да заплати санкция, в сравнение с да предприеме нужните ограничения за пожарна сигурност, а обекти не могат да се затварят като глоба, до момента в който не се е стигнало до пожар с потърпевши хора. Едновременно с това корупцията (не в работата на инспекторите, а в издаването на подправени документи за безопасност) също основава проблеми съгласно представители на бизнеса.

Освен това през 2015 година Путин спря инспекциите на дребния бизнес с аргумента, че това ще понижи натиска върху бизнеса. След пожара в Кемерово обаче се оказва, че доста " дребни компании " по закон може да са притежатели на обекти с висок риск от пожар. В 2016 година да вземем за пример има опит за ревизия в " Зимняя вишня ", само че той бива осуетен, откакто притежателят се оказва официално от " дребния бизнес ". Документация за инспекцията се изготвя, само че в действителност тя не се състои, признава заместник-представителят на Министерството на изключителните обстановки за Кемеровска област Павел Кононов, представен от РБК.

Макар броят на пожарите в страната да понижава в последните години (в промишлеността и търговията е понижен съвсем наполовина), в интернационален проект Русия остава доста по-силно наранена от сходни произшествия от други огромни страни - приблизително 6.4 души умират при пожари на всеки 100 хиляди към 2015 година, при 1 човек на 100 хиляди за Съединени американски щати и 0.5 души във Англия (за България съгласно същия отчет - 1.5 души).

Министерството на изключителните обстановки към този момент предложи да се увеличи степента на пожароопасност в комерсиалните центрове до " изключителна ". Сега тя е " забележителна " (според подредба от януари предходната година), а " изключителна " е степен, която сега не съществува. Това би довело до по-чести инспекции на такива обекти - един път годишно, а не един път на 4 години, както е в този момент - а инспекциите би трябвало да могат да се вършат отвън проект, без авансово съобщение (каквито предлага и прокуратурата), споделят управляващите.


© Stringer, Reuters

" Провокация извън " или " гнет от вътрешната страна "

С нещастието се повдига и въпроса за несъгласията сред антитерористичните и противопожарните условия, отбелязва РБК. Властите ревизират дали сред двата типа условия има спор, изключително в частта за спешните изходи. На страницата си във " Facebook " архитектурният критик Григорий Ревзин написа, че противопожарният протокол постанова " оптималната скорост на евакуацията и оптимален брой изходи ", само че антитерористичният - противоположното, а и инспекции на всички влизащи.

В изявление за " Новая газета " специалистът по индустриална сигурност Дмитрий Борощук изяснява, че спешните изходи се затварят като " профилактика против тероризма ".

По-емоционално, само че на процедура в подобен дух, беше посланието на артиста Дмитрий Назаров, в стихотворна форма, два дни след пожара: " За какво ни е да се борим с терора, когато ние самите сме гнет... и сред шествия и паради сами изгаряме народа си. "

По това време към този момент имаше стихийни шествия в огромните съветски градове. В самия град Кемерово протестиращи 11 часа желаеха оставката на считания дълго за " закрепостен " Тулеев и неотдавна назначения вицегубернатор Сергей Цивилев (партньор на съветския бизнесмен Генадий Тимченко и основна фигура в локалната въглищна индустрия). В Москва и Петербург хиляди се събраха в центъра, с цел да почетат паметта на жертвите. В столицата се стигна до два митинга - " формален " и " всекидневен ", на към 30 мин. пешком един от различен.

 Митинг в памет на жертвите на Пушкинския площад в Москва.
© Associated Press

Митинг в памет на жертвите на Пушкинския площад в Москва.

Отговорът

" Безразлично ми е кой е затворил вратите, върнете ми децата, " беше измежду прочувствените апели в Кемерово, а жителите на град с към 500 хиляди души население желаеха правдивост. Въпреки това Сергей Цивилев - който Путин през днешния ден назначи за краткотраен губернатор на Кемерово след решението на Тулеев - упрекна роднините на починалите, е вършат " пиар с кръвта ". Самият Тулеев не се появи на площада при протестиращите, само че в диалог с Путин в Кемерово ги назовава " скандалджии " и афишира, че на площада няма роднини на околните, а опозиционни сили, които пробват да " дискредитират властта ". Вчера участник в митинга в Кемерово беше арестуван за опозиция и засегнатост към полицейски чиновници.

Подобни обвинявания се насочиха след " неофициалния " протест в Москва, частично поради наличието на опозиционера Алексей Навални. Той обаче сподели, че митингът не е бил против властта и Путин и добави, че отишъл в персонално качество, в символ на съпричастност със скръбта на близки и родственици.

Във видеообръщение на 28 март Тулеев упрекна " избрани сили ", че целеустремено пробват да наплашат хората. Първият заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко сподели, че за жалост е " факт, с който се постанова да се живее ", че " даже такива нещастия могат да се употребяват за провокация ", а ръководителят на Думата Вячеслав Володин сподели, че повишените данни за броя на жертвите са " вмешателство във вътрешните каузи " на Русия и " опит за реализиране на технологии за цветни революции ".


© Ilya Naymushin, Reuters

Отношение по тематиката взе и президентът Путин. " Виждаме, че, за жалост, идват информации посредством обществените мрежи, в това число от чужбина, с цел да основат суматоха и съмнение, да настроят хората едни против други. " Прессекретарят му Дмитрий Песков по-рано сподели, че множеството подправени известия за броя на починалите са пристигнали от Турция и Украйна.

По телевизия " Россия 1 " сенаторът Елена Мизулина даже дефинира протичащото се като " удар в гърба на Путин ", който така и така би трябвало да се оправя с провокации на интернационалния фронт, до момента в който прави промени, и в този момент му е нужна поддръжката на руснаците.

Така за публична Москва публичната реакция се трансформира в провокация, само че анализатори предизвестяват, че въпросът не е политически - не и в този смисъл на думата - а евентуално разкрива тествания, които дълги години стоят пред Русия и ще не престават да стоят, в случай че не се вземат ограничения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР