След десет години съвместен живот мъжът на холандската писателка, журналистка

...
След десет години съвместен живот мъжът на холандската писателка, журналистка
Коментари Харесай

"Не се страхувай от раздялата" от Ренате Рубинстейн

След 10 години взаимен живот мъжът на холандската писателка, журналистка и колумнистка Ренате Рубинстейн я напуща поради друга жена.

Погълната от яд, обезсърчение и отчаяние, тя е неспособна да написа за нещо друго, с изключение на за този непосилен бракоразвод, като в седмичната графа, която води в известно холандско списание, излива намерено и непосредствено пред читателите си цялата насъбрана гняв и изтощение. Години по-късно Рубинстейн преразглежда тези есеистични излияния, добавя ги и ги преработва с по-задълбочени разсъждения за любовта и живота, за страха и подозренията, и в последна сметка ги разгласява в книгата „ Не се опасявай от раздялата “, която се трансформира в шлагер.



Българското издание е на „ Персей “, а преводът – на Анета Данчева-Манолова.
Всеки от нас би могъл да се разпознае в чисто човешките изповеди на авторката, която споделя самоуверено, интелигентно и почтено за своята персонална драма, без да изпада в възторг и гледайки хумористично на житейските трудности.

„ Рубинстейн писа за развода преди Опра Уинфри, преди психо-бръщолевенията и самоизлиянията да се трансфорат в зараза. Тя трябваше да откри верния език за това, през което преминаваше. Обаче усещането, което оставя у читателя, се дължи освен на нейния еластичен и автентичен език, само че и на способността й да следи себе си от вътрешната страна и извън. “ – пишат в Trouw.

„ Ренате Рубинстейн не беше писателка, не беше някой, който измисля историята и я овладява. Тя беше сеизмограф, коментатор, който непрекъснато имаше потребност да се зарежда от външни сигнали. Телевизия, вестници, книги, срещи, болест, бракоразвод, обич: всичко, което преживяваше, можеше да я накара да написа. “ – De Volkskrant.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР