След демонтиране на паметна плоча в Княжевската градина, според кмета

...
След демонтиране на паметна плоча в Княжевската градина, според кмета
Коментари Харесай

Паметна плоча скара Трайчо Трайков и Калоян Паргов

След разглобяване на паметна плоча в Княжевската градина , съгласно кмета на регион " Средец " Трайчо Трайков нелегално сложена столичните социалисти оповестиха, че ще заплатят всички разноски и оповестиха, че ще се борят за връщането й.

Става въпрос за плоча, сложена наоколо до Софийския университет в София . С нея се отдава респект на студента по ветеринарна медицина Марин Боев, който на 3-ти март 1943 година е прострелян от полицията. На плочата написа " За студентите герои, паднали в битката против фашизма популярност ". Трайчо Трайков разгласи, че ще съхраняват плочата известно време, а в случай че някой желае да си я вземе, може да стане, само че откакто заплати направените разноски и подпише съответните документи.

Логично, това ядоса столичните социалисти, а водачът им Калоян Паргов незабавно провежда среща с кмета . Според него дейностите на кмета на регион " Средец " са, " меко казано, несъответстващи ". " Не смятам, че господин Трайчо Трайков е решил всички проблеми на региона, та му остана време да се занимава с къртенето на паметни плочи ", съобщи Калоян Паргов.

От БСП-София оповестиха, че Паргов ще заплати направените разноски и ще подпише съответните документи .

Трайков изясни и процедурата, през която ще би трябвало да мине Паргов, с цел да получи плочата, наблягайки, че формулировката за откупуване е неуместна . 1. Г-н Паргов ще бъде помолен да внесе в деловодството на регион " Средец " декларация, че той е притежателят на обекта и че той го е сложил в нарушаване на настоящите разпореждания и да изиска да си го получи. 2. Ще му бъдат показани за възобновяване разноските по преместването. 3. Евентуално ще му бъде формиран акт по ЗАН (това ще се посочи с юристите). 4. Бих желал и документално увещание, че той персонално като притежател няма да го слага още веднъж в нарушаване на разпореждания върху парцели обществена общинска или държавна благосъстоятелност. " След това ще може да си го вземе ", съобщи кметът.

Версията на Калоян Паргов след срещата обаче е друга. Той, дружно с претенденти за народни представители от 24-ти МИР и Велислава Дърева са посетили районното кметство. Той е декларирал подготвеност да заплати направените в действителност разноски за демонтирането , само че такива не са направени, а и не е спазена процедурата за разглобяване. " Очевидно плочата е била изкъртена от някои физически добре поставени чиновници на районната администрация, вместо от екип на " Софинвест ". Затова въпросът със заплащането автоматизирано отпадна.

Паргов заявява, че градският съвет на Българска социалистическа партия - София е подготвен да се припознае като притежател на плочата и да я приберем. " Ще я пренесем, в случай че би трябвало и на ръце - по съседски - от общината на регион " Средец " на ул. " Леге " №6 до Градския съвет на Българска социалистическа партия - София на ул. " Леге " №10.

Освен това в понеделник социалистите имат намерение заядно с историци да търсят дружно в архивите, в това число и в НИНКН разрешителното иззадено от Столичния национален съвет за слагането на истинската плоча.

Паргов прецизира и че дейности по възобновяване на плочата ще се вършат към този момент за повторно, защото оригиналът изчезва при започване на 90-те години на предишния век, дружно с доста други сходни паметници в цялата страна. Години по-късно на същото място е сложена нейна имитация, направена по съществуващи архивни фотоси на оригинала. Историята на тази паметна плоча обаче датира от преди повече от 30 години, когато българската страна и тогавашният Столичен национален съвет я слагат изцяло законно.

Но нашата борба за връщането на плочата на мястото й в Княжеската градина, от което беше откъртена през вчерашния ден, занапред стартира...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР