След дълго проточили се преговори пъзелът на новото ръководство на

...
След дълго проточили се преговори пъзелът на новото ръководство на
Коментари Харесай

Лидерите в Европарламента: доминация на Германия, отстъпление за Източна Европа

След дълго проточили се договаряния пъзелът на новото управление на Европейския съюз е съвсем спретнат. Въпреки напъните за географски и политически баланс след изборите за Европейски парламент през май обаче, се обрисуват някои ясни спечелили и губещи в разпределението на основни управителни позиции. Победителите съумяха да настанят свои съдружници на стратегически места, позволяващи им да повлияят в идващите 5 години на резултата от процеса на правене на политики. Губещите няма да разполагат с такова въздействие и ще би трябвало да поставят повече старания, с цел да прокарват предложенията си.

Анализ на VoteWatch демонстрира кои национални групи от евродепутати и национални партии, са получили най-важните постове в законодателната институция и съпоставя силата на основни национални партии в Европарламента с тяхната сила/представителство в други институции (Европейската комисия, Съвета на ЕС).

В разбора не се показва нищо за 17-членната делегация на България, само че информация на " Дневник " сподели, че измежду българските представители управителни позиции заемат:

- Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) - зам.-председател на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи,

- Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) - координатор на групата на ЕНП в комисията по районно развиване,

- Искра Михайлова (ДПС/ " Обнови Европа " ) - зам.-председател на " Обнови Европа ",

- Андрей Ковачев (ГЕРБ//ЕНП) - зам.-председател на групата на ЕНП

- Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) е координатор на Мрежата на младите евродепутати от ЕНП (под 40 години).

Германците - най-добре показани, чехите – най-успешни съразмерно

Като цяло немската национална група получава най-хубавия резултат съгласно лидерските позиции в Европейския парламент, което не е изненада поради че това е най-голямата национална група в институцията с 96 членове.

Германия получи три зам.-председателски поста в Екологичен потенциал. Манфред Вебер оглавява групата на Европейската национална партия. Съпредседателите на групите на Зелените и на Европейска обединена левица/Северна обединена левица и зам.-председателят на групата на социалистите и демократите са германци.

Освен това немски евродепутати (основно от блока Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз) оглавяват пет комисии – по интернационална търговия, земеделие и развиване на селските региони, бюджетен надзор, външни работи и просвета и обучение.

Но когато се вземе се поради размера на националните делегации, германците са малко по-слабо сполучливи спрямо други три групи – чехите, португалците и румънците.

Чешки евродепутати (делегацията им се състои от общо 21 души) са двама от зам.-председателите на Екологичен потенциал, зам.-ръководители на няколко основни стопански комисии (по стопански и парични въпроси, интернационална търговия, претовареност и обществени въпроси и бюджетен контрол), както и координаторите в няколко разнообразни политически групи. Това е много за релативно дребна делегация като чешката, което я слага над междинното в Европарламента. (Какво значи координатор - политическите групи назначават координатори във всяка комисия, които работят като съществени представители на групата в комисията и дружно с всички останали координатори приготвят решенията на комисията; те могат да активизират членове на групата по време на значими гласувания.)

Португалските евродепутати (общо 21) са малко по-назад от чешките. Националната им група има един зам.-председател на Екологичен потенциал и шестима зам.-председатели на комисии (по стопански и парични въпроси, вътрешен пазар и отбрана на потребителите, претовареност и обществени въпроси, земеделие и развиване на селските региони, бюджети, рибно стопанство). Португалци за заместител ръководителите на групата на Европейската национална партия, както и двама зам.-председатели на Европейска обединена левица/Северна зелена левица.

 Представителство на националните групи в управлението на ЕП<br /><br />Източник: VoteWatch
Представителство на националните групи в управлението на Екологичен потенциал

Източник: VoteWatch

Румънците (общо 32-ма) са националната група, която реализира третият най-голям (в съразмерно отношение) резултат за лидерски позиции в Екологичен потенциал. Сред аргументите за това е, че румънски евродепутати са съсредоточени в трите най-влиятелни групи в Екологичен потенциал, които получават най-важните позиции в институцията – ЕНП, Социалисти и демократи и " Обнови Европа " (неин ръководител е Дачиан Чолош). Зам.-председателите на ЕНП и на Социалисти и демократи са Зигфрид Мурешан (беше претендент за еврокомисар) и Рована Плумб (беше първото предложение на Румъния за еврокомисар, само че Екологичен потенциал я отхвърли поради спор на интереси).

Адина Йоана Вълян (сега номинирана за еврокомисар) беше определена да оглави авторитетната комисия по индустрия, проучвания и енергетика. Тя беше една от единствено двамата ръководители на комисии от Централна и Източна Европа.

Французите печелят въздействие, италианците и британците - губят

Подобно на Германия, другите огромни делегации в Европарламента също имат положителни резултати в безспорни стойности (защото имат доста евродепутати). Но за разлика от германците, пропорционалните резултати на другите огромни национални групи не са доста високи.

Французите (общо 74 човека) се показват наред със междинното за Екологичен потенциал, което съставлява усъвършенстване по отношение на предходния мандат и се дължи основно на основната роля на делегацията им в " Обнови Европа ". Едно от обясненията за слабото лидерско въздействие в предходния мандат е това, че французите не бяха доста на брой в нито една от групите, като се изключи десните националисти. Това се промени след изборите през май тази година със основаването на либерално-центристката група " Обнови Европа ".

В новия Европарламент няма нито един французин зам.-председател, само че четирима французи оглавяват комисии (по околна среда, публично здраве и сигурност на храните, районно развиване, превоз и туризъм, сигурност и отбрана). Френски евродепутати има в управлението на всички политически групи като се изключи Европейски консерватори и реформисти, единствената група без французи. Мано Обри е съпредседател на Европейска обединена левица/Северна зелена левица, а французи са зам.-председател в ЕНП, Социалисти и демократи, " Обнови Европа ", Зелени/Европейски свободен алианс, " Идентичност и народна власт ".

Въпреки че ръководителят на Европарламента Давид Сасоли е италианец (както и преди – Антонио Таяни) италианската национална група , състояща се от 73-ма евродепутати, като цяло има по-малка тежест по отношение на размера си що се отнася до лидерски позиции в институцията. Наблюдава се спад във въздействието ѝ като обяснението е, че най-голямата италианска партия, крайнодясната " Лига ", е член на групата " Идентичност и народна власт ", а на нея ѝ бе попречено да получи лидерски позиции поради " хигиеничен кордон ", образуван от другите политически групи.

Втората по величина италианска партия, Демократическата, загуби хегемонията си в групата Социалисти и демократи, а третата по величина, Движение " Пет звезди ", не е член на нито една група.

Някои италианци въпреки всичко заемат значими позиции, да вземем за пример зам.-председателят на Европарламента Фабио Масимо Касталдо, ръководителят на " Идентичност и народна власт " Марко Дзани, съпредседателят на Европейски консерватори и реформисти Рафаеле Фито и зам.-председателят на Социалисти и демократи Симона Бонафе.

Двама ръководители на комисии са от Италия (по стопански и парични въпроси – Ирене Тинагли и по конституционни въпроси – Антонио Таяни).

Подобна динамичност изяснява доста ниския междинен резултат (трети откъм гърба напред) и на английските евродепутати (общо 73-ма). Едно от обясненията е, че най-голямата английска национална партия в Екологичен потенциал е самостоятелна (29 членове на Партията на Брекзит) и затова е изключена от разпределението на лидерските позиции. Освен това поради Брекзит политическите групи избраха да заобикалят издигането на прекалено много британци на висши позиции, защото се чака те да изоставен Екологичен потенциал преди идващото преразпределение на местата.

Основното изключение са либералдемократите (втората по величина национална група в " Обнови Европа " ), които получиха две лидерски позиции в комисии (по рибно стопанство и по правни въпроси).

Литовци (общо 11 човека), словенци (8) и кипърци (6) имат най-слаб резултат, в случай че се изключат британците. Интересно е да се означи, че множеството делегации с невисок резултат са от страни членки, включили се към Европейски Съюз през 2004 година или по-късно. Това обаче наподобява релативно ново развиване. В предишното депутати от Централна и Източна Европа са били добре показани в управлението на Екологичен потенциал.

Националните партии

В разбора се преглежда и представянето на обособените национални партии във връзка с управителните постове в Екологичен потенциал. Тук най-влиятелните идват от най-големите страни членки, защото те могат да разчитат на по-голямо количество места и нормално са преобладаващите национални групи в съответните си европейски политически фамилии.

Значение обаче имат и позитивните връзки с другите политически групи. Въпреки огромния брой места, десните националистки партии, като италианската " Лига ", не получиха никаква роля в институцията поради " санитарния кордон " към тях.

Без изненада немският блок ХДС/ХСС остава най-силната групировка в Европейския парламент. Неговите евродепутати имат най-голям смесен резултат за лидерски постове. Германците съумяха да употребяват позицията си на най-голяма национална делегация в най-голямата група в Екологичен потенциал, с цел да бъде забележителен дял от лидерските позиции в комисиите даден на ЕНП (земеделие и развиване на селските региони, бюджетен надзор, просвета и обучение, външни работи).

Освен това евродепутатите на канцлера Ангела Меркел координират групата на ЕНП в осем комисии, някои от които са измежду най-важните в Европейския парламент - по околна среда, публично здраве и сигурност на храните, по индустрия, проучвания и енергетика, по вътрешния пазар и отбрана на потребителите, по стопански и парични въпроси.

ХДС/ХСС получи управлението на ЕНП в лицето на Манфред Вебер и един от зам.-председателските постове в институцията – за Райнер Виланд.

Силното въздействие на партията в Екологичен потенциал съответствува и със мощни позиции в Европейската комисия (бъдещият ръководител Урсула фон дер Лайен е някогашен немски министър на отбраната).

Въпреки последователното намаляване на съюза на национално равнище, ХДС/ХСС остава най-влиятелния народен блок на равнище Европейски Съюз към този момент, което може да се изясни и с още по-рязкото намаляване на обичайни партии от други страни.

 Топ 6 на националните партии, които са най-представени в управлението на Екологичен потенциал.<br /><br />Източник: VoteWatch
Топ 6 на националните партии, които са най-представени в управлението на Екологичен потенциал.

Източник: VoteWatch

Евродепутатите на френския президент Еманюел Макрон, обединени в групата " Възраждане ", са вторите по въздействие водачи в Екологичен потенциал, взети като единна група (те принадлежат към разнообразни центристки партии). Макар да са към момента надалеч от въздействието на ХДС/ХСС, те съумяха да употребяват преобладаваща си позиция в групата " Обнови Европа ", с цел да получат мощно посланичество на равнище комисии – оглавяват най-голямата комисия в Европарламента (по околна среда, публично здраве и сигурност на храните) и засилващата въздействието си комисия по сигурност и защита.

Евродепутатите на Макрон получиха зам.-председателски постове във значими комисии като тези по интернационална търговия и по стопански и парични въпроси.

Французите обаче не получиха нито лидерски пост в " Обнови Европа ", нито в границите на бюрото на Екологичен потенциал (тяхното посланичество там е лимитирано до квестор).

В същото време по-стабилното болшинство на национално равнище, съпоставено с нестабилната коалиция в Германия, дава на Макрон по-силно въздействие в Съвета на Европейски Съюз.

В групата на социалистите и демократите няма толкоз ясна доминация на съответна национална партия. Водещи въпреки всичко са евродепутатите на испанския и.д. министър председател Педро Санчес , защото Испанската социалистическа работническа партия е най-голямата социалдемократическа групировка в новия Европарламент и оглавява групата в лицето на Ираче Гарсия Перес.

Неин евродепутат е отпред на една от най-важните комисии - по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи. Благодарение на положителното показване на изборите за Европарламент през май испанските социалисти консолидираха позицията си и в Екологичен потенциал, и в Европейската комисия. Голямото предизвикателство за тях е да укрепят позицията си и на национално равнище.

Италианската Демократическа партия компактно следва испанците като втората най-представена партия от групата Социалисти и демократи в управлението на Екологичен потенциал. Председателят Сасоли беше евродепутат точно от тази партия. Италианските демократи ще бъдат доста авторитетни по икономическите въпроси, тъй като и ръководителят на комисията по стопански и парични въпроси в Екологичен потенциал, и бъдещият еврокомисар по стопанската система са членове на партията. Това е много забавно развиване за групировката, която в Италия беше в съпротива до преди няколко месеца.

Фрагментация

Успехът на немските Зелени на скорошните еврооизбори в допълнение ускори позициите им като най-голямата зелена партия в Екологичен потенциал. Германците са главните водач в групата, а една от тях – Ска Келер – бе избрана отново за неин съпредседател.

Германските Зелени също така получиха спомагателен зам.-председател на Зелени/Европейски свободен алианс и координатори/съкоординатори в няколко комисии, измежду които по стопански и парични въпроси, бюджети, цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи. Така партията ще може да въздейства на посоката на едно европейско политическо семейство, което в никакъв случай до момента не е имало толкоз огромна тежест.

Въпреки това лидерската роля на немските Зелени в институцията като цяло е лимитирана. Те въпреки всичко получиха някои зам.-председателски позиции в комисии като тези по претовареност и обществени въпроси и правни въпроси. Не са показани в нито една други евроинституция, тъй като не вземат участие в ръководството в Берлин.

 Германският евродепутат от Зелените Нико Земсрот
© Associated Press

Германският евродепутат от Зелените Нико Земсрот

За разлика от тях, полската партия " Право и правдивост " има мощно наличие и в други институции на Европейски Съюз. С комисар за земеделието и възобновено болшинство в полския парламент, тя ще е измежду водещите консервативни гласове по време на новия законодателен цикъл. Поляците са най-голямата национална група в Европейски консерватори и реформисти. Държат управлението на групата и координаторски позиции в 10 комисии, измежду които по вътрешен пазар и отбрана на потребителите, индустрия, проучвания и енергетика, бюджети, районно развиване и претовареност и обществени въпроси).

Не такова е ситуацията на партията що се отнася до лидерските функции в институцията като цяло поради " санитарния кордон ", формиран от " Обнови Европа " и леви групи, който попречи на полските консерватори да оглавят основната комисия по претовареност и обществени въпроси. Това значи и че въздействието на партията в границите на Екологичен потенциал ще зависи мощно от силата на групата ѝ – Европейски консерватори и реформисти – колкото по-сплотена е тя, толкоз по-голямо въздействие ще може да упражнява полското й управление.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР