След дълго чакане и подготовка пуснаха сайта, който следи цените

...
След дълго чакане и подготовка пуснаха сайта, който следи цените
Коментари Харесай

Ще поевтинеят ли храните?

След дълго очакване и подготовка пуснаха уеб страницата, който следи цените на главните храни у нас. В платформата е предоставена информация за това по какъв начин се трансформира кривата при цените на съществени хранителни артикули.

" За пръв път се направи систематизирана и единна осведомителна система. Това се трансформира в цялостна национална осведомителна система, която демонстрира придвижването на цените. Тази информация е нужна както за пазарни играчи, по този начин и за потребителите. Това не е средство за понижаване на цените, би трябвало комплекс от мероприятия, би трябвало приоритrзиране на аграрния бранш ", разяснява ръководителят на Държавната комисия по тържищата и тържищата Владимир Иванов в студиото на  " България заран ".

По думите му е належащо да се основат по-добри индустриални и търговски практики, а аграрният бранш да бъде пръв приоритет на страната.

" Идеята на уеб страницата е като консуматор да получите най-много информация. Ако кривата на дребно се качва нагоре, да видите разликата като наклонност - да се види, в случай че някой желае 7 лева за домат при 2,30 лева обикновено. Потребителят постоянно е мощ, по тази причина е значимо повишението на потребителската просвета и осведомено извършване на покупки. В момента циркулират купчина хора, които се вършат на производители ", уточни Иванов.

Председателят на Съюза на градинарите в България Мариана Милтенова беше безапелационна, че проблемът с цените и производството няма да се реши със уеб страницата. А данните от него ще са спомагателна информация за хората, анализаторите, институциите. 

" Не знаем какъв брой потребно ще е и за потребителите, дават се междинните цени, не е най-ниската цена. Информацията, която се получава, може да се употребява от някои търговци - ако продават по-евтино, да вдигнат цената, в случай че междинната е по-висока ", допусна Милтенова.

Тя разяснява, че високите цени на краставиците и доматите от преди месец са били резултат от недостига на родно произвеждане.

" От 10 година сигнализираме, че обстановката в бранша не е добра, върви към заличаване. Факт е, че решенията и политиката в бранша е към понижаване стремително надолу на плодовете и зеленчуците. В последните години доста производители се отхвърлят да създават ", сподели Милтенова.

Според нея с поддръжката на родното произвеждане ще спре вносът на домати със подозрително качество и наличие.

Владимир Иванов предвижда скорошно поевтиняване на зеленчуците, само че не и на другите хранителни артикули.

" Цените ще вървят към усмиряване поради мощната конкурентна среда, ще стартира по-масово произвеждане в Турция и Гърция, където е по-топло. Потребителите ще видят усмиряване на пазара. При останалите хранителни артикули ще забележим задържане, докато има война, неизясненост с енергийните запаси, мъчно ще забележим трайно равновесие ", уверен е ръководителят на Държавната комисия по тържищата и борсите.

Двамата са безапелационни, че положително за производителите би било кооперирането им, с цел да имат по-ефективен достъп до дотации. Мариана Милтенова предизвести, че това не би трябвало да бъде за сметка на дребните производители, които да бъдат отказани от активността си.

Владимир Иванов напомни, че България може да изхранва 30 млн. души и капацитетът би трябвало да се употребява, а " не да отиде в кофата ". Гостът прикани потребителите да избират български яйца, които са с по-добри индикатори от вносните - по този начин ще поддържат и родните производители.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР