След дълги години подготовка и многократното отлагане на полета, това

...
След дълги години подготовка и многократното отлагане на полета, това
Коментари Харесай

Първи полет на пилотирания кораб SpaceX Crew Dragon до МКС

След дълги години подготовка и многократното отсрочване на полета, това изстрелване се състоя. Преди броени минути от стартовата площадка LC-39A на галактическия център Кенеди във Флорида, откъдето излитаха корабите Аполо, бе изстреляна ракетата Falcon 9 B5 с демонстрационната задача SpX-DM1 . Разработваният от 2013 година пилотиран галактически транспортен съд Crew Dragon (Dragon 2) с манекена Рипли на борда (от името на основната героиня на кино лентата „Пришълеца“) стартира своя първи полет до Международна Космическа Станция. Всичко се демонстрира в действително време от няколко камери в каналите на NASA и SpaceX в YouTube.





Това е първото изстрелване от 2011 година на американски галактически транспортен съд, който може да транспортира астронавти.

Main engine cutoff and stage separation confirmed. Second stage engine burn underway pic.twitter.com/TY5CT14g7g

— SpaceX (@SpaceX) March 2, 2019

Приблизително пет минути след изстрелването, първата степен на ракетата сполучливо се отдели и кацна на морската платформа Of Course I Still Love You в Атлантическия океан. Това е 35-тото сполучливо кацане на бустера.

Falcon 9 booster has landed on the Of Course I Still Love You droneship—SpaceX’s 35th successful landing of a rocket booster pic.twitter.com/cDvKpoOwrq

— SpaceX (@SpaceX) March 2, 2019

Космическият транспортен съд Crew Dragon влезе в плануваната орбита и продължава полета си до МКС. Скачването би трябвало да се реализира на следващия ден сутринта в 10 часа наше време.



След скачването с Международна Космическа Станция Crew Dragon ще остане в орбита съвсем една седмица и по-късно ще се завърне на Земята. Мисията DM-1 ще завърши с приводняването на Crew Dragon в Атлантическия океан на разстояние към 390 км на изток от Кейп Канаверал. Това би трябвало да стане на 8-ми март.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР