След дълга пауза, наложена заради пандемията от Covid-19, хиляди се

...
След дълга пауза, наложена заради пандемията от Covid-19, хиляди се
Коментари Харесай

Парад на равенството във Варшава

След дълга пауза, наложена поради пандемията от Covid-19, хиляди се събраха на гей прайд в полската столица Варшава. Това е 20-ото юбилейно издание на шествието под наслов „ Парад на равенството “ и се организира на фона на засилената акция против правата на LGBT общностите в Полша и Варшава.

Прайдът стартира с речи пред Двореца на културата и науката във Варшава, час по-късно множеството потегли по 4-километровия маршрут, който не беше обявен авансово поради заплаха от конфликти с контрапротестиращи. Заради епидемиологичните ограничения прайдът се организира под формата на няколко десетки обособени събирания, а участниците се движат на групи от по 150 души.

Кметът на Варшава - Рафал Тшасковски от опозиционната " Гражданска платформа " също взе участие в шествието.

LGBT общността в Полша стана обект на офанзиви от страна ръководещата партия " Право и правдивост " в разгара на пандемията предходната година.

По време на предизборна акция президентът Анджей Дуда съобщи, че тази общественост не е формирана от хора, а е идеология, която е по-разрушителна и от комунизма. Десетки региони в Полша оповестиха своите обитаеми места за зони, свободни от LGBT и страната провокира голям брой рецензии в Европейския съюз.

20-ото издание на Парада на равенството във Варшава се организира и единствено дни, откакто Унгария забрани хомосексуалността със закон, показан като част от битката против педофилията. На парада във Варшава през днешния ден участниците показаха и своята взаимност с хората от тяхната общественост в прилежаща Унгария.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР