След броени дни, на 5-ти юни, стартира Световната конференция на

...
След броени дни, на 5-ти юни, стартира Световната конференция на
Коментари Харесай

App Store на 15 - $320 млрд. за разработчици, 370 млрд. свалени приложения

След броени дни, на 5-ти юни, започва Световната конференция на разработчиците на Apple – най-големия годишен конгрес на компанията, който постоянно дава насоки за бъдещето ѝ. През 2023 година анализаторите считат, че това може да се окаже по-вярно от всеки път, защото се чака софтуерният колос да показа първия си хедсет за смесена действителност и нова платформа към него.

Така че другата седмица сигурно ще получим изясненост за бъдещето на компанията. Но в този момент, ще погледнем с едното око към предишното с една към този момент потвърдила се платформа – магазинът за приложения AppStore.

През 2007 година, когато Apple показва iPhone, App Store не съществува. Вместо това Стив Джобс желае разработчиците да основават уеб приложения като трети страни. Това обаче се оказва неприятна концепция и година по-късно Apple пуска магазина си за приложения.

И това решение се оказва, меко казано, сполучливо освен за софтуерния колос, само че и за самите разработчици, подчертава Fast Company и цитира самостоятелното изследване на икономисти от Analysis Group, съгласно което през 2022 година разработчиците на App Store са генерирали 1,1 трилиона $ от общи заплащания и продажби.

Тази голяма сума единствено за една година слага App Store (който е единствено един дребен аспект от екосистемата на Apple) над съвсем всяка друга компания на планетата, като се изключи няколко софтуерни колоса. Проучването разкрива и някои други забавни числа за App Store, които Apple разгласява по отношение на 15-годишнината на магазина за приложения:

- Повече от 90% от тези 1,1 трилиона са отишли в разработчиците, като Apple не е взела никаква комисиона.
При по-нататъшното разтрошаване на сумата от 1,1 трилиона $, 910 милиарда идват от продажбата на физически артикули и услуги, които потребителите достъпват през разнообразни приложения; 109 милиарда $ са от реклами в приложенията, а останалите 104 милиарда от цифрови артикули и услуги.

- Сумата от 1,1 трилиона $ за 2022 година е 29% нарастване по отношение на 2021 година Същевременно през 2021 година се следи 27% растеж по отношение на 2020 година, а през 2020 година - 27% спрямо 2019 година С други думи, App Store продължава да генерира двуцифрен растеж даже 15 години след появяването си.

- Когато се вземат поради единствено дребните разработчици, техният ритъм на напредък изпреварва този на по-големите си съперници за интервала 2020-2022 година През това време приходите им са нарастнали със 71%.

- Докато от 2019 година насам приходите на разработчиците в Съединените щати са нарастнали с над 80%, тези в Европа могат да се похвалят с растеж от 116%.

- Облекчаването на пандемичните ограничавания е довело до внезапно повишаване на търсенето на приложения в избрани категории. Продажбите, осъществени в приложенията за пътешестване, са се нараснали с 84% през 2022 година, до момента в който тези за транспорт на пасажери с 45%.

- От стартирането на App Store през 2008 година до момента разработчиците са спечелили повече от 320 милиарда $, а потребителите са изтеглили 370 милиарда приложения.

Няма подозрение, че тези последни данни за App Store са впечатляващи и демонстрират какъв брой скъпа е екосистемата на Apple освен за компанията, само че и за огромните и самостоятелните разработчици. Но има и спомагателна причина софтуерният колос да показа това изследване, считат от  Fast Company.

Нови условия в iOS 17 за Европа

Говори се, че в iOS 17, която се чака да бъде показана на годишната Световна конференция на разработчиците на Apple, компанията за първи път ще разреши на европейските консуматори да зареждат приложения, без да се постанова да ги изтеглят от AppStore.

Това е условие, което Европейски Съюз принуди Apple да съблюдава поради евентуална опасност за конкуренцията в блока, което компанията сигурно се надява да не се случва на други пазари. С изнесените статистики Apple се пробва да подчертае позитивното икономическо влияние на своя магазин за приложения и да подсети на законодателите какъв брой потребен е той за дребни и огромни разработчици по целия свят, показват в умозаключение от изданието.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР