След броени часове - в 23.30 ч., влизат в сила новите

...
След броени часове - в 23.30 ч., влизат в сила новите
Коментари Харесай

Ето ги всички 28 ограничения, които България въвежда, за да бори вируса

След броени часове - в 23.30 ч., влизат в действие новите ограничавания за битка с ковид а, които държавното управление разгласи преди два дни. Те ще са в действие до 21 декември, към този момент. Премиерът Борисов каза още в сряда, че " след 3 седмици – на 21 декември, ще си позволим разхлабване на ограниченията, яслите, детските градини и учебните заведения ще отворят, моловете, заведенията за хранене и фитнесите гладко ще проработят “. Той добави още, че като отплата за този интервал страната ще обезпечи близо 400 милиона лв. за бизнесите, които ще бъдат с лимитирана активност.

Намираме се в най-тежката фаза на пандемията, въпреки България да не е към момента на равнищата на Белгия, Чехия и Люксембург, съобщи от своя страна основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, който изясни, че задачата на по-строгите ограничения, влизащи в сила от довечера, е да прекратят тренда за увеличаващи се заболели и да преминем по-леко през това. При резултат от ограниченията ще бъдат разхлабвани последователно, само че изрично няма да отпаднат. 

" Важно е в този момент спазването на тези нови ограничения. Идеята ни е да успеем да дадем на хората едни естествени празнични дни “, акцентира той.

Министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов издаде заповедта, с която се вкарват спомагателни противоепидемични ограничения, считано от 23:30 часа на 27 ноември до 21 декември.

Заповедта вкарва следните краткотрайни противоепидемични ограничения на територията на страната:

1. Преустановяват се присъствените образователни занятия - включително образователни практики, стажове, изнесени образователни часове, изпити, дуална система на образование и други - в учебните заведения и центровете за поддръжка за личностно развиване. 

2. Преустановява се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни действия и занимания, действия по ползи, занимални и други, проведени в учебна и извънучилищна среда за всички възрастови групи.

3. Преустановява се присъственият образователен развой във висшите учебни заведения. Допуска се единствено провеждането на държавните изпити за придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето, при прецизно съблюдаване на ограниченията.

4. Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови центрове, просветителни центрове и други обучителни центрове и школи, проведени от юридически и физически лица.

5. Преустановяват се визитите в детски градини и детски ясли, както и в детски центрове, клубове и други, предоставящи проведени групови услуги за деца.

6. Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, състезания, образования, тиймбилдинги, изложби и други публични мероприятия в присъствена форма.

7. Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия - кина, музеи, галерии, театрални прояви, концерти, занятия от танцовото, креативното и музикално изкуство и други Изключение се позволява във връзка с театрите при претовареност на местата до 30% от общия им потенциал, съблюдаване на физическа отдалеченост от минимум 1,5 м и наложително слагане на защитни маски за лице.

8. Не се позволява организирането и провеждането на събирания и тържества от частен темперамент - сватби, кръщенета, погребения и други - с наличие на повече от 15 души.

9. Преустановяват се всички групови и самостоятелни спортни мероприятия с подготвителен и спортен темперамент за лица до 18-годишна възраст, като се изключи интернационалните спортни надпревари, които са почнали към датата на влизане в действие на тази заповед. Всички спортни мероприятия с подготвителен и спортен темперамент за лица над 18-годишна възраст и интернационалните спортни надпревари за лица до 18-годишна възраст се организират без аудитория.

10. Преустановяват се визитите на фитнес центровете и залите за групови занимания към тях.

11. Преустановяват се визитите във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се единствено доставки или взимане на храна за дома и офиса.

12. Преустановяват се визитите в игралните зали и казина.

13. Преустановяват се визитите на комерсиалните центрове (представляващи една или повече здания, в които са ситуирани магазини, заведения и други търговски обекти) и комерсиалните центрове вид мол, като се изключи магазините за хранителни артикули, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори и други снабдители на съобщителни услуги в тях.

14. Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с проведен превоз в страната и в чужбина и групови визити на туристически обекти в страната.

15. Всички физически и юридически лица, които са притежатели или ръководят търговски, административни или други обекти, които дават услуги на жителите, и чиято активност не е прекратена с тази заповед, основават организация за надзор на броя на клиентите в съответния обект, като не позволяват повече от 1 човек на 3 кв. м.

16. На всички пазари, борси и базари се основава организация за еднопосочно придвижване и обезпечаване на отдалеченост от минимум 1,5 м сред посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

17. Работодателите и органите по назначение да провеждат работния развой на работниците/служителите в отдалечена форма (работа от разстояние/надомна работа), където е допустимо, като позволяват присъствена работа на най-вече 50% от личния състав.

18. Магазините за хранителни артикули провеждат работата си, като не позволяват лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете сред 8:30 и 10:30 часа. 

19. Преустановява се провеждането на планов банкет и планова оперативна активност в лечебните заведения за болнична здравна помощ и комплексните онкологични центрове, като се изключи дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и кафези, диагностиката и лекуването на пациенти с онкологични и онкохематологични болести, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, без значение от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, дълготрайно лекуване и психиатрична помощ.

20. Забраняват се визити на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ, като се изключи свижданията на пациенти в терминален етап. Забраната не се отнася за контролните органи при реализиране на контролната им активност.

21. Директорите на районните здравни инспекции подхващат дейности и ползват ограничения на лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове на територията на съответната област, като дефинират наложителен брой кревати за лекуване на пациенти с съществена или с съпътстваща зараза със SARS-CoV-2 от не по-малко от 20% от оповестените в съответната районна здравна ревизия брой кревати на всяко лечебно заведение за болнична помощ и сложен онкологичен център.

22. В профилираните институции за даване на обществени услуги и такива за обществени услуги от резидентен вид за деца и възрастни се позволяват визити на външни лица по изключение и по преценка на шефа на институцията при съблюдаване на въведените противоепидемични ограничения и показване на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно заболели, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще съблюдава въведените противоепидемични ограничения на територията на институцията. Ограничението не се отнася за контролните органи при реализиране на контролната им активност.

23. Дейностите, които не са прекратени или неразрешени с тази заповед, се организират при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения.

24. Министрите и държавните органи според функционалната си подготвеност да подхващат незабавни и незабавни контролни ограничения на територията на цялата страна, като напъните да бъдат ориентирани към наложително използване и съблюдаване на актуалната заповед.

25. Министърът на земеделието, храните и горите да разпореди на Българска организация по сигурност на храните реализирането на инспекции в заведенията за хранене и развлечения, следени от организацията.

26. Министърът на труда и обществената политика да разпореди на Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда “ реализирането на инспекции на работодатели, по отношение на съблюдаване на условията на актуалната заповед.

27. Областните шефове и органите на локално самоуправление и локална администрация, в границите на функционалната си подготвеност и при оптимално потребление на контролните си пълномощия и административен потенциал, да основат нужната организация за надзор по съблюдаване на противоепидемичните ограничения на територията на страната, като разпореждат организационни ограничения, при положение на нужда, при отчитане на съответната специфичност и данни за съответната област.

28. Органите на държавния здравен надзор да продължат реализирането на своите контролни пълномощия, като за резултатите да осведомят министъра на опазването на здравето по ред, избран от него.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР