След близо десетгодишна пауза пловдивският писател Тодор Костадинов се завръща със

...
След близо десетгодишна пауза пловдивският писател Тодор Костадинов се завръща със
Коментари Харесай

За историите от живота – колкото пловдивски, толкова и български

След близо десетгодишна пауза пловдивският писател  Тодор Костадинов се завръща със алманах разкази " Ничия: Трите метода на Мариана " . Тези 16 описа за Пловдив са съвсем същински истории, някои от които създателят е сънувал, други са небивалица, а трети са автобиографични. 

" Паузата в моето творчество не е 10 години, а е 30 години, тъй като стопирах да пиша през 1989 година и започнах да пиша още веднъж 2019 година Тази книга съдържа 16 описа, половината от които са писани в интервала 1986 - 1989 година, а другата половина в интервала 2019 - 2022 година Реално сред тях лежат 30 години безмълвие “, споделя в " Нашият ден “ Тодор Костадинов.

 Непретенциозен в стила си, само че правилен на мощния си авторски почерк, Тодор Костадинов споделя, че " по времето на комунизма всеки човек по друг път се опива да избяга от действителността. Личното бягството на писателя тогава са литературата и писането и там той намира някаква независимост и някакъв смисъл, с цел да каже нещо, въпреки и не непосредствено. След това свободата беше в самия живот, който стана по-интересен.Нямаше потребност да се бяга в литературата, тъй като човек можеше да е
свободен и без да написа ".

" В бизнеса срещнах надалеч по-интересни и по-достойни хора, в сравнение с в литературата “, показва писателят. И добавя, че писането е съвременно сега. " Но в цялото това море от писатели не останаха като че ли читатели ".

В момента писателят работи по новата си книга, която е озаглавена " Анти-некролози ".

" Тя не е книга с очерци или документални мемоари. Тя е книга с разкази и в нея се връщам към спомените си към случки и събития, прекарвания с хора, които ги няма и които по някакъв метод са оставили някаква диря в живота ми. Това е книга за другари и писатели, някои с монументи, други – без. Написах за Дончо Цончев, за Вера Мутафчиева, Николай Хайтов, Любен Дилов, Антон Дончев “, споделя писателят.

В рамките на " Вечери на кръста " на 15 юни 2023 година ще бъде показан сборникът разкази  " Ничия: Трите метода на Мариана " в Народно читалище " Пенчо Славейков " 1921.

Целия диалог можете да чуете в звуковия файл.

Тодор Костадинов е роден на 4 август 1959 година в град Сунгурларе, Бургаско. Животът му е обвързван с Пловдив, където приключва Математическа гимназия и записва българска лингвистика в ПУ " Паисий Хилендарски ". През 1984 година приключва същата компетентност в СУ " Климент Охридски ". Работил е като преподавател по литература в Кремиковци. От 1986 до 1992 година работи като публицист в разнообразни вестници и списания. От 1990 е притежател на рекламна организация и издателство. Негови произведения са превеждани на съветски, чешки, полски и британски езици.

Снимки – персонален списък и изд. Сиела
По обявата работи: Наталия Маева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg